Nije strano da se u organizmu zmija mogu pronaći iznenađujuće stvari. U stomaku jednog burmanskog pitona pronađeni su istaci njegoovog posljednjeg obroka, a po pronađenim kopitima kasnije je zaključeno da se radi o jelenu.


Ovu zmiju od 5,5 metara i tešku skoro 100 kilograma su uhvaili u decembr prošle godine u Everglejdsu, ali su je ipak držali u zamrzivaču do aprila ove godine. Oni su zatim odlučili da objave fotografije i sve detalje o najvećem njihovom ulovu do sada sa kojim su se brorili više od 20 minuta.


“Uklanjanje ženki pitona s područja južne Floride ključno je za ometanje ciklusa razmnožavanja ovih grabljivaca koji izazivaju pustoš u ekosistemu Everglejdsa i uzimaju izvore hrane od drugih autohtonih vrsta – rekao je Jan Bartošek, biolog.


Inače, brumanski piton je najveći piton, i jedna je od šest najvećih zmija na svijetu sa svojo prosječnom veličinom od 5,5 metara. Najvei dosadašnjih primjerak je Ilinoja koji je uhvaćen 2005. godine i bio je težak 183 kilograma i dug čak 8,2 metara. Najčešće nalaze u blizini vode i ponekad polu-vodena, ali se može naći na drveću. Burmanski piton je jedan od najvećih zmija sa prosječnim rastom od 5,5 m i težine 71 kg. Ona nastavlja da raste tokom života i velike dužine zbog prisustva velikog broja pršljenova. Ženke su obično duže od mužjaka. Burmanski pitoni se mogu naći širom jugoistočne Azije, uključujući južnu Kinu, istočnu Indiju, Mjanmar, Tajland, Laos, Kambodžu, Vijetnam, Nepal, Bangladeš, Maleziju i sjevernoj kontinentalnog zapadnoj Indoneziji. Ovo piton je odličan plivač i treba stalan izvor vode. Može se naći u prerija, močvare, močvara, stjenovitim brdima, šumama, riječnim dolinama i džunglama sa otvorenim proplanke. Oni su dobri penjači i imaju repove koji savijaju

Preporučujemo