Pokošena trava je nusprodukt održavanja travnjaka koji većina ljudi baca, ali ima neiskorišteni potencijal značajnog doprinosa ekosustavu vrta. Zapravo, može se koristiti na različite načine za poboljšanje zdravlja tla, poticanje rasta biljaka, pa čak i za kontrolu vrtnih nametnika. Evo kako to možete učiniti.

1. Prirodni malč

Korištenje pokošene trave kao malča je jednostavna, ali vrlo učinkovita metoda kontrole korova, zadržavanja vlage u tlu i regulacije temperature tla. Ova prirodna barijera održava vlažnost tla sprječavajući klijanje sjemena korova i smanjujući gubitak vode isparavanjem. Kako se pokošena trava razgrađuje, oslobađa dušik i druge bitne hranjive tvari, stvarajući sporo otpuštajuće gnojivo koje hrani biljke tijekom vremena.

2. Kompost

Pokošena trava izvrstan je dodatak kompostu. Osigurava bogat izvor dušika i pomaže uravnotežiti materijale bogate ugljikom poput lišća i slame. Ova ravnoteža je ključna za održavanje zdravog procesa kompostiranja i poticanje rasta korisnih mikroorganizama koji razgrađuju organsku tvar. Kako kompost ne bi postao prevlažan i anaeroban, važno je dobro pomiješati travu s drugim materijalima i redovito okretati kompost kako biste osigurali prozračivanje.

3. Plodno tlo

Postavljanje pokošene trave izravno na tlo može značajno poboljšati strukturu tla, posebno u pjeskovitim tlima koja slabo zadržavaju hranjive tvari i vodu. Ova praksa povećava sadržaj organske tvari i poboljšava sposobnost tla da zadrži vodu i hranjive tvari, čime se podržava jači rast biljaka. Osim toga, prisutnost organske tvari potiče aktivnost glista i korisnih mikroorganizama, dodatno obogaćujući tlo.

4. Tekuće gnojivo

Od pokošene trave može se napraviti snažno tekuće gnojivo, poznato kao “čaj od trave”. To se postiže namakanjem svježe trave u vodi nekoliko dana, dopuštajući hranjivim tvarima da se upiju u tekućinu. Dobiveni biljni čaj, nakon što se razrijedi, može se koristiti za zalijevanje biljaka, osiguravajući im hranjive tvari potrebne za brzi rast.

5. Suzbijanje štetočina i bolesti

Iako nije univerzalno rješenje, pokošena trava ponekad može odvratiti određene vrtne štetnike. Na primjer, postavljanje tankog sloja trave oko biljaka može spriječiti puževe da puze prema lišću.

BONUS:

Nakon običnog kvasca, jagode rastu kao divlje: bez bolesti, veliki plodovi, berba povećana 5 puta!

Naš čitatelj g. Ján ima sjajne savjete o prirodnoj prehrani jagoda.

Ove vrijedne savjete odlučio je podijeliti s drugim vrtlarima.

Čak i prije početka gnojidbe, preporuča se prorahliti tlo oko jagoda.

moramo:
Gnojivo od koprive –

Nasjeckanu koprivu gurnite u veću kantu ili bačvu.

Pokrijte vodom i ostavite da odstoji 7 dana.

Gnojivo od kvasca –

Pomiješajte 100 g kvasca sa 100 g šećera.

I ulijte 3 litre vode.

Pustite da fermentira 10 dana, ali ako želite ubrzati proces dodajte toplu vodu (oko 35°C).

Stavite kantu s hranjivim tvarima u staklenik.

Prije upotrebe gnojivo mora biti bistro.

Gnojivo za kruh – Napunite kantu (5 litara) do 1/3 suhim kruhom i dodajte vodu sobne temperature.

Ostavite smjesu da odstoji 3 dana.

Prava korištenja:
Dodajte 1 litru svakog gnojiva u veliku kantu.

Ukupno ćete dobiti 3 litre gnojiva.

Zatim se otopina razrijedi s vodom u omjeru 1:8, tj. doda se približno 24 litre vode.

Pod svaki grm jagode ulijte oko 1 litru ovog gnojiva.

Gnojite ponovo kada jagode počnu sazrijevati, ali za to vrijeme koristite samo zelenu gnojidbu.

Ako Vam se dopada, pratite naše recepte, sigurna sam da ćete biti zadovoljni.

Preporučujemo