Kada ljudi krenu na put ka zdravijoj ishrani, često razmatraju eliminaciju šećera iz svog jelovnika. Međutim, važno je znati da svi šećeri nisu isti. Oni dobijeni iz trske ili oni koji se prirodno nalaze u voću i povrću nude brojne zdravstvene prednosti. Konzumacija ovih “dobrih šećera” u umjerenim količinama može zadovoljiti potrebu za slatkim, doprinijeti osjećaju smirenosti i čak pomoći u kontroli težine. Potpuno izbacivanje šećera iz ishrane može imati negativne posljedice, te je važno pažljivo razmotriti ovakvu odluku.

Šećer od šećerne trske može pozitivno utjecati na rast kose. Iako pretjerana konzumacija rafiniranog šećera može negativno uticati na kosu, konzumacija male količine šećera od trske može zapravo stimulirati rast kose. Također, šećerna trska ima diuretička svojstva koja pomažu u eliminaciji toksina i viška soli iz tijela, što poboljšava rad bubrega i također može doprinijeti zdravlju kose.

Iako se često tvrdi da konzumiranje slatke hrane može izazvati akne, važno je napomenuti da neki šećeri, poput onih iz šećerne trske, mogu imati pozitivan utjecaj na kožu. Šećerna trska je bogata antioksidansima koji štite kožu od štetnih slobodnih radikala koji pridonose problemima pigmentacije i starenja. Uživanje u umjerenim količinama tamne čokolade također može doprinijeti zdravom izgledu kože, jer bioaktivne supstance u tamnoj čokoladi poboljšavaju cirkulaciju krvi u koži, što joj daje nahranjen izgled.

Ako želite izgubiti nekoliko kilograma, potpuno izbacivanje šećera iz prehrane može izgledati primamljivo, ali to može dovesti do jakih želja za slatkim i prekomjerne konzumacije kad god se dozvoli. Umjerena konzumacija tamne čokolade i šećera od trske može pomoći da se osjećate siti i ubrzati metabolizam, što olakšava gubitak težine. Stoga, umjesto potpunog izbacivanja šećera, važno je balansirano pristupiti konzumaciji kako bi se zadovoljile potrebe organizma, a istovremeno se očuvalo zdravlje i postizanje željenih ciljeva.

Preporučujemo