Prema posljednjem izvještaju objavljenom u uglednom medicinskom časopisu “Circulation” od strane Američkog udruženja za srce, zatajenje srca, ozbiljno srčano oboljenje, može se manifestirati kroz niz suptilnih i ranojavnih simptoma koji djeluju kao upozorenja na pogoršanje bolesti i potencijalno ozbiljne komplikacije. Zatajenje srca predstavlja stanje u kojem srce nije u mogućnosti efikasno pumpati dovoljne količine krvi i kisika do ostalih organa tijela. Ovo stanje ima ozbiljne implikacije po zdravlje, a prema izvještaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), nema poznatog lijeka za ovu bolest. Međutim, rana dijagnoza i intervencija mogu znatno produžiti životni vijek oboljelih i poboljšati njihovo opće zdravstveno stanje.

Prema podacima CDC-a, otprilike 6,2 milijuna odraslih osoba u Sjedinjenim Državama suočava se s ovim ozbiljnim zdravstvenim problemom. Zatajenje srca često može biti rezultat nezdravih životnih navika, kao što su pretjerana konzumacija alkohola, pušenje, nedostatak tjelesne aktivnosti i unos hrane bogate solju, kolesterolom i mastima. Osim toga, prisutnost određenih medicinskih stanja, kao što su srčane bolesti, visok krvni tlak, dijabetes, gojaznost i povijest srčanih udara, povećava rizik od razvoja zatajenja srca.

Najčešći simptom zatajenja srca je otežano disanje, a ozbiljni problemi s disanjem su povezani s većom stopom smrtnosti, kako naglašava Američko udruženje za srce. Izvještaj također ukazuje na to da disajni problemi ne moraju uvijek biti posljedica zatajenja srca, jer postoje i druga medicinska stanja, kao što je kronična opstruktivna bolest pluća (COPD), koja mogu su-postojati s zatajenjem srca i dodatno komplicirati poteškoće s disanjem.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti identificiraju različite znakove koji mogu ukazivati na prisutnost zatajenja srca, uz uobičajene simptome poput boli u prsima i otežanog disanja. Neki od ovih znakova uključuju opći osjećaj umora i oticanje stopala, nogu ili zglobova. Početni znakovi mučnine i gastrointestinalnih problema, uključujući nelagodu u trbuhu, povraćanje i gubitak apetita, također mogu biti rani pokazatelji srčanog zatajenja. Nadalje, izvještaj ističe da atrofija mišića kod osoba s ovim oboljenjem može signalizirati napredovanje bolesti u teže stadije. Važno je napomenuti da čak i suptilni i preliminarni znakovi zatajenja srca mogu služiti kao ozbiljno upozorenje koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju kako bi se izbjegle hospitalizacija ili, u najgorem slučaju, smrt. Ovaj izvještaj ukazuje na važnost rane dijagnoze i pravovremene intervencije kako bi se upravljalo ovim ozbiljnim stanjem srca i poboljšalo kvaliteta života oboljelih.

Preporučujemo