Naravno, ponekad se desi da, kad se naglo uspravimo iz kreveta, osetimo trenutnu vrtoglavicu. Ovaj fenomen poznat je kao ortostatska hipotenzija i mogao bi se dogoditi bilo kome od nas.Koliko puta vam se desilo da, pri brzom uspravljanju, neočekivano osetite naglu vrtoglavicu? Mada je ovaj fenomen često neškodljiv i obično prolazan, postoje situacije u kojima bi bilo dobro da se konsultujete sa stručnjakom radi detaljnog pregleda i utvrđivanja potencijalnih uzroka.

Nemojte se preterano brinuti zbog vrtoglavice, jer je to čest problem. Medicinski poznat kao posturalna ili ortostatska hipotenzija, ovaj fenomen nastaje kao posledica brze promene položaja tela. Može se desiti da izgubite ravnotežu ili da vam se zamagli pred očima zbog privremenog pada krvnog pritiska, što dovodi do smanjenog snabdevanja mozga krvlju i kiseonikom. Krvotok prema mrežnjači takođe opada, što može izazvati privremeno zamračenje vida.

Dr. Stipen Džurasček sa Harvardske medicinske škole ističe sledeće: “Kad ljudi naglo ustanu, oko 300 do 800 kubnih centimetara krvi prelazi u noge, što uzrokuje privremeni pad krvnog pritiska. Arterije osećaju ovaj pad i aktiviraju celo telo da bi se stabilizovao krvni pritisak. Krvni sudovi se sužavaju, mišići u nogama i stomaku se kontrahuju, a srčana frekvencija se povećava.”Obično ovo ne izaziva nikakve vidljive simptome, ali može potrajati neko vreme da se ponovno stabilizujete, posebno ako ste dehidrirani ili se osećate loše. Međutim, ako često imate ovakve epizode, to može ukazivati na ozbiljnije probleme.

U retkim slučajevima, ovo može biti znak oštećenja nervnog sistema, koje utiče na autonomni nervni sistem. Takođe može ukazivati na nizak broj otkucaja srca, nizak nivo šećera u krvi ili neka stanja štitne žlezde. Postoje i druga povezana stanja kao što su srčana insuficijencija, nedostatak vitamina B12, alkoholizam, Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, anemija i ateroskleroza.

Ako osećate zabrinutost zbog ovih simptoma, preporučuje se da potražite medicinsku pomoć kako bi vam lekar izmerio krvni pritisak i sproveo dodatne pretrage ako je potrebno. Vaša dobrobit je najvažnija, pa nemojte oklevati da se konsultujete sa stručnjakom radi dalje evaluacije i saveta o postupanju.

Preporučujemo