Britanski gangster Dejv Kortni, čije je ime često bilo vezano za kriminalni milje, tragično je pronađen mrtav sa jastukom preko lica, što je pokrenulo opsežnu istragu o okolnostima njegove smrti. Kortni, koji je imao 64 godine, pronađen je bez znakova života u nedelju u svojoj luksuznoj rezidenciji, poznatoj kao “zamak Kamelot” u Londonu. Tokom večeri pre tragedije, Dejv se opuštao gledajući fudbalsku utakmicu u društvu prijatelja, a zabava je trajala do ranih jutarnjih sati.

Međutim, alarm je podignut kada njegov prijatelj i stanar Brendan MekGir, star 57 godina, primetio da Dejv nije izašao iz svoje spavaće sobe. Odlučio je da proveri situaciju i užasno otkrio Dejva Kortnija u postelji, s jastukom preko lica. Jasno je bilo da je preminuo zbog povrede glave, uzrokovane vatrenim oružjem, pri čemu su tragovi ukazivali na metak iz pištolja kalibra 9 mm, često povezanog s kriminalnim podzemljem.

Nažalost, Dejv Kortni je preminuo pre nego što je bilo ko stigao da mu pruži pomoć, a trenutno je u toku istraga kako bi se utvrdile okolnosti njegove smrti. Zvanično hapšenje još uvek nije obavljeno, što je potvrdila policija, prema izveštaju Dejli mejla.Nešto ranije, pre samo tri meseca, Dejv Kortni je suočen s pravnim problemima nakon što je pronađeno ilegalno oružje u njegovom domu. On i njegov prijatelj MekGir bili su optuženi zbog posedovanja ovog oružja, a fotografije su se proširile u medijima, otkrivajući da su zidovi njegove kuće bili ukrašeni različitim vrstama oružja.

Međutim, tokom pretresa u decembru prethodne godine, lokalna policija je napravila izuzetak i vratila se s narednikom kako bi identifikovala raznovrsno oružje rasuto po njegovoj imovini. Kortni i MekGir tvrde da nisu znali da je ovo oružje ilegalno i da su ga godinama čuvali u svom posedu. Nakon što su izvedeni pred sud zbog optužbi za posedovanje oružja u julu, Kortnijeva optužba je na kraju odbačena, dok je Mekgir priznao krivicu.Dan pre svoje tragične smrti, Dejv Kortni je na svojoj Fejsbuk stranici podelio fotografiju na kojoj se smejao u društvu prijatelja, noseći belu košulju, plavi prsluk i crvenu kravatu. Uz ovu sliku je napisao: “Kakav kul dan.”

Jedna od njegovih komšinica, Šila Velkom, podelila je informaciju da je Dejv patio od artritisa i dodala je da je s vremena na vreme policija posećivala njegovu kuću kako bi proveravala oružje koje je, prema njegovim rečima, držao kao ukras.Nažalost, Dejv Kortni je preminuo na licu mesta, a njegova smrt se tretira kao neočekivana, što je dovelo do otvaranja istrage o ovom tragičnom događaju. Njegova porodica je obaveštena o njegovoj smrti.

Dejli mejl je u svojim izveštajima istakao Dejva Kortnija kao jednog od najpoznatijih britanskih gangstera. Kortni je stekao ozloglašenost kao uterivač dugova i suočavao se s brojnim izazovima u prošlosti, uključujući pucnjave, napade nožem i teške povrede. Tokom svog života, Dejv je sebe branio na 19 različitih suđenja, insistirajući na svojoj nevinosti. Međutim, u januaru 2009. godine, osuđen je na 18 meseci uslovne kazne zbog posedovanja municije.

Kao da je živeo u svetu iz filma, Dejv Kortni je bio inspiracija za lik Vinija Džonsa, poznatog i kao Veliki Kris, u filmu “Lock Stock and Two Smoking Barrels.”U poslednjim godinama svog života, Dejv je stekao reputaciju i kao javna ličnost, pojavljujući se u brojnim TV dokumentarcima i niskobudžetnim britanskim gangsterskim filmovima. Čak je režirao i producirao svoj film pod nazivom “Pakao za plaćanje,” u kojem je takođe igrao. Kao multitalentovani kreator, Dejv Kortni je napisao šest knjiga i čak snimio pesmu s škotskim pop-pankerima Mute. U svojoj kući u južnom Londonu, ponosno je izložio portret sebe kao viteza, predstavljajući se kao “Dave Courtnei OBE – ‘One Big Ego'”.

Preporučujemo