Respiratorne infekcije su učestale bolesti u savremenom društvu, često izazvane virusima poput influence, parainfluence, respiratornog sincicijalnog virusa, rinovirusa, korona virusa i drugih patogena. Odrasle osobe, prosečno, obole 3 do 5 puta godišnje, dok su deca još češće izložena ovim infekcijama.

Aktuelno, broj obolelih od korona virusa raste, a grip je nedavno potvrđen u našoj zemlji. U ovom kontekstu, pneumokokne bolesti predstavljaju poseban izazov, budući da nemaju sezonski karakter i mogu izazvati različite bolesti, uključujući upalu pluća, srednjeg uha, teške bolesti poput sepse i meningitisa. Ipak, vakcinacijom se može efikasno sprečiti niz respiratornih infekcija i njihovih ozbiljnih oblika.

O ovoj važnoj temi raspravljano je na edukativnom okruglom stolu pod nazivom “ImuniZAcija za mirniji život,” koji je organizovao Forum pacijenata Srbije. Učesnici diskusije uključivali su dr Gorana Stojanovića, rukovodioca Klinike za pulmološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine, dr Eminu Milošević, imunologa sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, i Olju Ćorović, potpredsednicu Foruma pacijenata Srbije.

Dr Goran Stojanović naglašava važnost vakcinacije, posebno za imunokompromitovane pacijente koji su izloženi većem riziku od ozbiljnih komplikacija. Ističe da vakcine predstavljaju ključnu preventivnu mjeru koja je spasila čovečanstvo od mnogih ozbiljnih bolesti. Posebno je kritikovao neujednačenu praksu vakcinacije među zdravstvenim radnicima, izražavajući zabrinutost zbog nedostatka sankcija za one koji se ne pridržavaju zakonskih propisa.

Dr Emina Milošević ističe da grip predstavlja jedan od osnovnih faktora za nastanak srčanih udara, naglašavajući efikasnost vakcinacije kao preventivne mjere. Kada je reč o COVID-19, upozorava da nema ograničenja koliko puta se može preležati, pri čemu svaka nova infekcija povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i bolesti bubrega.

Mladi ljudi često nisu fokusirani na imunizaciju, vjerujući da neće razviti teže forme bolesti. Međutim, iako sami možda neće imati ozbiljne simptome, mogu prenositi viruse i bakterije na starije osobe, postavljajući ih pod rizik od ozbiljnih komplikacija. Olja Ćorović, potpredsednica Foruma pacijenata Srbije, apeluje na mlade da budu solidarni, vodeći brigu o bolesnim članovima porodice. Takođe ističe problem nedovoljne informisanosti o dostupnosti vakcina, posebno kod starijih osoba koje nisu svesne svojih prava na besplatne vakcine, kao što je vakcina protiv bakterije pneumokoka.

Forum pacijenata Srbije, kao nevladino udruženje, osnovano je 2019. godine s ciljem okupljanja udruženja i pojedinaca kako bi podigli kapacitete udruženja pacijenata. Njihova misija je osnaživanje, pružanje neophodnih znanja iz oblasti zdravstvenog prava, javnog nastupa, psihoonkološke podrške, vođenja udruženja, komunikacije s predstavnicima zdravstvenih institucija i medijima. Forum okuplja preko 40 udruženja pacijenata obolelih od različitih bolesti širom Srbije, a njihova glavna poruka je “Obučiti, osnažiti, okupiti”.

Preporučujemo