Bakterijske infekcije su posebno opasne za dojenčad i djecu mlađu od godinu dana i mogu se lako prenijeti s osobe na osobu kapljičnim putem.

Iako se i odrasli mogu razboljeti od velikog kašlja, on se rjeđe javlja kod odraslih, a posebno su ugrožene bebe zbog nerazvijenog imunološkog sistema.

Simptomi velikog kašlja su vrlo slični običnoj prehladi. Međutim, ove dvije bolesti se na neki način razlikuju.

– Sami napadi kašlja pertusisa traju predugo i mogu biti veoma intenzivni, pa čak i praćeni povraćanjem, napomenuo je profesor. Jovanović.

Prema njenim rečima, veliki kašalj ima tri stadijuma:

– Prva faza je takozvana respiratorna faza, koja traje oko dvije sedmice. Nakon toga slijedi kašalj sličan prehladi, uz povišenu temperaturu i curenje iz nosa. Druga faza velikog kašlja, koja često traje jedan do dva mjeseca, toliko je jaka da uzrokuje kašalj. Treća faza je period oporavka, koji traje još nekoliko sedmica kako se tijelo oporavlja.

Kako je istakao profesor. Dr Jovanović je rekao da je dijagnoza veoma važna u lečenju ove bolesti.

– Naš sagovornik je naveo da treba uraditi PCR bris i serološke testove.

Komplikacije i prevencija

Komplikacije koje se mogu pojaviti kod ljudi s velikim kašljem uključuju bronhiolitis, upalu pluća, upalu srednjeg uha, kao i napade i encefalopatiju. U težim slučajevima, bakterijska infekcija koja uzrokuje veliki kašalj može biti fatalna.

Imunitet koji se stekne nakon bolesti nije trajan – osobe s velikim kašljem zaštićene su u prosjeku pet do deset godina. Stručnjaci podsjećaju da je najefikasnija zaštita vakcinacija. Imunizacija protiv hripavca počinje sa dva meseca života petovalentnom vakcinom u tri doze, sa razmakom od najmanje četiri nedelje između doza, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Beograda. Prva revakcinacija se daje u drugoj godini života, najmanje šest mjeseci do godinu dana nakon početne doze petovalentne vakcine. Druga revakcinacija, četvorovalentnom vakcinom, sprovodi se u okviru priprema za polazak u prvi razred osnovne škole, najkasnije u toku prvog razreda, preneo je Espreso

Preporučujemo