Eterična ulja u borbi protiv komaraca Eterična ulja djeluju kao prirodni repelenti za insekte i insekticidi

Na tržištu postoji mnogo proizvoda koji se koriste kao repelenti za insekte, većina je sintetskog podrijetla, mi ćemo se baviti nekim prirodnim. Iako su komarci možda prvo što vam padne na pamet kada pomislite na repelent jer su jako dosadni i njihovi ugrizi mogu itekako iritirati ljude, prirodni repelenti mogu se koristiti za obranu od mnogih napada.

Neka prirodna sredstva za zaštitu od insekata jednostavno su repelenti (što znači da smanjuju vjerojatnost uboda ili uboda insekata, čime se smanjuje vjerojatnost širenja zaraznih bolesti koje oni prenose), a neka su i insekticidi (za koje ste mnogi od vas možda čuli) Dalmatinac Pongo i Neem). Iako su komarci prva stvar koja vam padne na pamet kada pomislite na repelente jer su jako dosadni i njihovi ugrizi mogu biti stvarno iritantni, prirodni repelenti mogu se koristiti i za zaštitu od mnogih drugih napada kao što su krpelji, muhe, moljci, buhe i muhe.

Eterično ulje limunskog eukaliptusa (Eucalyptus citriodora) 10 ml – Oshadhi

Lemondiol, ponekad zvan ulje ili ekstrakt limunskog eukaliptusa, mješavina je cis i trans p-mentan-3,8-diola koji se prirodno pojavljuje u vrstama limunskog eukaliptusa. Ima visoku repelentnu aktivnost i neke studije pokazuju da je jednako učinkovit kao klasični sintetski repelent DEET.

Osim što odbija komarce, odbija i krpelje, ugodnijeg je mirisa od eteričnog ulja limunskog eukaliptusa (koje je samo po sebi učinkovito sredstvo protiv insekata), te je sigurno za djecu stariju od 2 godine. Na tržištu postoje Alvina Effitan formulacija i Pranaromova Aromapic formulacija.

Ulje nima dobiva se hladnim prešanjem sjemenki stabla nima i sadrži visoku koncentraciju spoja azadirahtina koji je snažan insekticid i repelent.

Kao repelent protiv insekata testiran je u koncentracijama od 2-5%, ali osim vrlo neugodnog mirisa na luk ili češnjak (ovisi što više mrzite), ništa vas ne sprječava da ga koristite više Koristite ga na visokoj stopi. Siguran je za vanjsku upotrebu, ali oralna primjena je strogo zabranjena. Često se koristi u obliku spreja (emulzija ulje u vodi) za tjeranje krpelja, komaraca, buha, pa čak i suzbijanje populacije grinja. Za prikrivanje neugodnih mirisa koriste se eterična ulja (manje ili više uspješno), a pritom djeluju sinergistički (pospješuju njihovo djelovanje).

Andiroba ulje
Slično ulju nima, andiroba ulje također sadrži tetranortriterpenski spoj limonin, koji ima anthelmintička svojstva. Također je vrlo učinkovito protiv krpelja i ugodnijeg je mirisa od ulja nima.

Naziv citronela obično se odnosi na dvije vrste: cejlonsku citronelu i javansku citronelu. Javanski parfemi su popularniji u parfemskoj industriji zbog profinjenijih mirisa, ali to je stvar afiniteta pa ćemo ocjenu prepustiti vama. Cejlon sadrži manji udio citrala (mješavina geranijale i nerala) te samim time manje iritira kožu, ali kako udio metil eugenola nije zanemariv, njegov udio u konačnom proizvodu je strogo reguliran Uredbom. Europska unija.

Ulje citronele koristi se kao repelent za insekte više od 60 godina i općenito se smatra bezopasnim, ali visoke koncentracije mogu iritirati kožu, osobito kod djece. U usporedbi sa sintetičkim repelentima, djelovanje je kraće i zaštitu je potrebno češće obnavljati.

Zanimljivo je da vanilin (da, ono što stavljate u kolačiće) može produljiti djelovanje repelenata na bazi citronele i povećati njihovu učinkovitost. Međutim, limunska trava se rijetko nalazi samostalno u ovakvim proizvodima, prvenstveno je prisutna kao sinergist.

Geranija
Eterična ulja bogata monoterpenskim alkoholima (geraniol, citronelol, linalol) i esterima su vrlo popularna eterična ulja za probleme s komarcima u kombinaciji s nimom, himalajskim cedrom i paprenom metvicom biti dobro sredstvo protiv krpelja.

Treba naravno napomenuti da se kao i svako drugo eterično ulje samo razrjeđuje u ulju nosaču ili se nanosi na kožu u obliku otopine ili složenijeg sustava losiona. Ovo je posebno važno za kućne ljubimce, gdje je najsigurnije nanositi eterična ulja na ogrlice gdje ih životinje ne mogu dohvatiti i žvakati. Važno je naglasiti da mačke ne mogu metabolizirati mnoge spojeve u eteričnim uljima, a nijedno od preporučenih eteričnih ulja nije prikladno za mačke bez konzultacije s veterinarom!

lavanda 
Pa, radije bismo rekli lavanda ili širokolisna lavanda. Sadrže veći udio cineola i kamfora od prave lavande, što ih čini boljim izborom za zaštitu od insekata. Zato kad vidite “hvarsku lavandu” (koja je zapravo budrovka od lavande), sačuvajte svoju stručnost u rješavanju moljaca, komaraca i buha.

Mačja metvica (Nepeta catnip)
Izluđuje mačke, ali očito izluđuje i komarce i žohare. 🙂 Za ovaj efekt zaslužan je spoj nepetalakton. Primjena mačje metvice još nije zaživjela u komercijalnim pripravcima, što zbog mirisa, što zbog veće cijene od uobičajenih repelenata.

Ostala eterična ulja
Moramo spomenuti i ulja bogata limonenom (najpopularnija i najljepšeg mirisa su citrusi, najčešće limun i naranča), koja su često dio repelenata, au literaturi se spominju dobri rezultati protiv muha.

Spoj metil antranilat (kojim je bogato eterično ulje lišća citrusa) znanstvenici sve više proučavaju zbog njegovih učinaka odbijanja komaraca.

Bilo bi nepravedno da ne spomenemo eterična ulja globulusa, bora, čempresa, limunske trave, pačulija i komorača. Slobodno ih pokušajte koristiti kao repelente u razumnim dozama, ali majčinu dušicu, timol, klinčiće i cimet. ponekad se koriste kao repelenti insekata, najbolje se koriste s aromaterapijskim lampama i difuzorima, u vrlo malim dozama i svakako ih treba izbjegavati na koži.

Sigurna uporaba eteričnih ulja protiv insekata

Za sprječavanje insekata u zatvorenim prostorima obično je dovoljno koristiti eterična ulja u aromaterapijskim lampama, a još bolje u difuzorima. Dodajte mreže na vrata i prozore, uključite difuzor kada niste u prostoriji da ugušite male štetočine ili ostavite otvorena vrata da pobjegnu. 🙂 Ovo je odličan način kada trebate zaštititi svoju bebu od napada insekata, a fizička zaštita u obliku mreže i baldahina nije dovoljna. Nakon što se soba prozrači, beba se može vratiti u sobu.

Općenito govoreći, nije preporučljivo koristiti eterična ulja za bebe mlađe od 3 mjeseca osim ako nije prijeko potrebno i uz stručni savjet. Mnoga repelentna eterična ulja mogu izazvati iritaciju ne samo kože, već i sluznice očiju i dišnog sustava, stoga treba biti oprezan.

Za bebe su dovoljne naranča, magnolija, javanska limunska trava i klonirana lavanda.

Pri korištenju eteričnih ulja u difuzoru uvijek slijedite upute razuma i osjetila i nemojte pretjerivati ​​u dozama, osobito kod djece i trudnica.

Za vanjsku zaštitu nije dovoljna niti jedna mirisna lampa. Kožu ili odjeću morate namazati repelentom (za odjeću su prikladne alkoholne otopine eteričnih ulja jer neće ostaviti mrlje osim ako ne stavite puno citrusa).

 

Preporučujemo