Aneurizma abdominalne aorte, proširenje trajne dilatacije trbušne aorte od više od 3 cm u promjeru, predstavlja ozbiljnu medicinsku prijetnju, posebno kada se radi o puknuću aneurizme, čija je smrtnost više od 75%. Pukovnik docent dr. Momir Šarac, dežurni kirurg na Vojnomedicinskoj akademiji, prvi je identificirao simptome ove ozbiljne bolesti. Ruptura abdominalne aneurizme može rezultirati izuzetno bolnim pulsirajućim osjećajima u području trbuha, no Šarac upozorava da pojava drugih simptoma može ukazivati na kasnu fazu bolesti, kada je intervencija već teško izvediva.

Naglasak je stavljen na vidljivost simptoma aneurizme, a pukovnik doc. dr. Šarac ističe da pacijenti, u nekim slučajevima, mogu sami prepoznati proširenu krvnu žilu zbog pulsirajućeg osjećaja u trbuhu, što je karakteristično za abdominalnu aneurizmu. Zanimljivo je napomenuti da, kod određenih ljudi s odgovarajućim fizičkim sastavom, aneurizma može biti vidljiva čak i golim okom ako je dovoljno velika.

U intervjuu za “RTS”, Šarac naglašava važnost trenutnog traženja medicinske pomoći pri pojavi boli u kombinaciji s pulsirajućim osjećajima, što može ukazivati na puknuće aneurizme. Odgađanje medicinske skrbi može znatno smanjiti mogućnosti liječenja, a hitna reakcija ključna je za preživljavanje pacijenta.

Aneurizme uključuju proširenje arterije zbog pritiska cirkulirajuće krvi, uzrokovanog slabljenjem arterijske stijenke. Klasificirane su prema položaju u tijelu, s onima koje zahvaćaju arterije koje opskrbljuju srce i mozak predstavljajući najozbiljnije slučajeve. Aneurizma aorte, najveće krvne žile u tijelu, odnosi se na izbočinu u trbušnom dijelu primarne tjelesne arterije. Ova ozbiljna prijetnja životu predstavlja ranjivu točku u stijenci krvne žile, mogući izvor pucanja i opasnog unutarnjeg krvarenja. Unatoč rijetkom pucanju manjih aneurizmi, one se mogu neprestano širiti bez vidljivih simptoma, naglašavajući važnost redovitih medicinskih pregleda kako bi se pravovremeno prepoznala i liječila ova ozbiljna bolest.

Preporučujemo