Svi koji vole orhideje nadaju se da će orhideje uvijek cvjetati. Kako orhideje mogu cvjetati tijekom cijele godine? Savjeti za koje smo utvrdili da stvarno djeluju.

Najbolji način da osigurate da vaša orhideja ponovno procvjeta nakon prvog cvata je da se o njoj pravilno brinete tijekom razdoblja mirovanja (ne cvjetanja). Poduzimanjem odgovarajućih mjera na kraju jednog ciklusa cvatnje, ključno je postići novu rundu cvatnje orhideja.

Svaka orhideja ima prirodno razdoblje cvatnje. Za većinu orhideja, uključujući vrlo popularnu Phalaenopsis, sezona rasta počinje u ljeto kada se pojave novi listovi.

U jesen se počinju pojavljivati ​​cvjetni pupoljci i biljka obično cvjeta u kasnu jesen. Razdoblje cvatnje obično završava u kasnu zimu ili rano proljeće. Želite li da vam orhideje češće cvjetaju, slijedite ove stručne savjete.

Kako održati cvjetanje orhideja tijekom cijele godine: Slijedite ove savjete

1. Odgodite presađivanje dok orhideja ne završi s cvjetanjem
Iako je možda logično da orhideju prilikom kupnje presadite u nešto veću posudu, stručnjaci za orhideje to nikako ne preporučuju. Ako to učinite, cvijeće će prerano umrijeti. Najbolje vrijeme za presađivanje je kada padnu posljednji cvjetovi. Ovo je faza kada većina orhideja počinje aktivno rasti, razvijajući novo korijenje i lišće u pripremi za sljedeće cvatnje. Provjerite jesu li alati (noževi ili škare) kojima ste rezali mrtve dijelove biljke sterilizirani.

Lonac ne smije biti puno veći od prethodnog. Orhidejama nisu potrebne velike posude za rast. Također, provjerite ima li dovoljno prostora oko posude, jer orhideje imaju zračno korijenje.

2. Odrežite mrtve krajeve
Važno je osigurati da se vaša orhideja doista regenerira tijekom razdoblja mirovanja. Procesu ćete uvelike pridonijeti ako na vrijeme uklonite sve suhe mrtve dijelove – grane i lišće. To će pomoći biljci da zadrži više hranjivih tvari i energije. Kao što smo već rekli, stručnjaci za orhideje preporučuju da za rezanje koristite samo sterilizirane alate.

Orhideje cvjetaju tijekom cijele godine

3. Osigurajte dovoljnu vlažnost
Orhideje zahtijevaju visoku vlažnost zraka, ali zalijevanje ne smije biti prečesto – dovoljno je jednom tjedno, jer epifiti radije apsorbiraju vlagu iz zraka. Dobar način da svojoj orhideji osigurate potrebnu vlagu je povremeno zamagljivanje biljke. Orhideje također vole živjeti u velikim skupinama ili skupinama od više orhideja kako bi mogle raditi zajedno na stvaranju vlastitog malog ekosustava.

Evo kako zalijevati orhideju: potopite cijelu posudu u vodu, ostavite da odstoji sat vremena, zatim ocijedite višak vode.

4. Malo snizite sobnu temperaturu kad padne noć
Budući da orhideje cvjetaju u skladu s prirodnim godišnjim dobima, često reagiraju na promjene temperature okoline. Započinju svoj ciklus cvatnje kada su večernje temperature niže u kasnu jesen. Kako biste to olakšali, premjestite svoju orhideju u okruženje gdje noćne temperature prirodno lagano padaju. To možete postići postavljanjem biljaka na prozorsku dasku ili razmislite o smanjenju topline u domu tijekom zimskih večeri. To će uvelike pomoći da vaša orhideja češće cvjeta.

Odaberite svoju orhideju

S više od 30 000 sorti i 150 000 hibrida orhideja, sa sigurnošću se može reći da postoji orhideja koja će odgovarati svakom uzgajivaču. Ali ako ste tek krenuli u ovu avanturu, postoje neke poznate vrste koje je lakše pronaći i uzgojiti. Jedna od najpopularnijih biljaka je Phalaenopsis. Ostale dobro poznate orhideje koje se lako uzgajaju uključuju Cattleya, Cymbidium, Dendrobium, Oncidium i Paphiopedilum. Mnogi se početnici osjećaju ugodno uzgajajući samo jednu vrstu orhideja. Ali budući da ranije spomenute popularne vrste orhideja uspijevaju u sličnim uvjetima, također možete kombinirati nekoliko različitih orhideja.

Preporučujemo