Zagrebački penzioner decenijama demonstrira nasilje prema svojoj vanbračnoj supruzi. Njegovo ponašanje obuhvata kontinuirano ponižavanje, vređanje i izražavanje uvreda prema njoj, uključujući i psovanje njenih roditelja, pri čemu je koristio izraze poput “krava” i javno je opisivao kao luđakinju pred drugim ljudima. Kulminacija ovog dugotrajnog zlostavljanja dogodila se sredinom jula ovog leta, kada su se žestoko posvađali, prisiljavajući policiju da interveniše.

Svađa nije bila obična, već je 70-godišnjak fizički napao svoju partnerku, preteći joj i izlivajući verbalnu i fizičku agresiju. Optužen je za nasilje u porodici i pretnje smrću, a tužilaštvo traži kaznu od godinu i po zatvora i nadoknadu troškova suđenja u iznosu od preko 500 evra.

Optuženi je kasnije pokušao opravdati svoje postupke, tvrdeći da je samo preventivno uzeo torbicu supruzi kako ne bi kontaktirala decu i širila laži o njemu. Međutim, njegovo dugotrajno nasilno ponašanje ne može se opravdati jednostavnim incidentom. Oštećena tvrdi da su se službeno razveli pre 16 godina, ali da je poslednje četiri godine on njen podstanar.

Veštak psihijatar je dao uvid u karakteristike optuženog, opisujući ga kao narcisoidnog, egocentričnog, vrlo dinamičnog, manipulativnog i impulzivno-agresivnog. Dodatno, starenje ga čini emocionalno nestabilnim i agresivnim, iako je u trenutku napada bio smatran uračunljivim.Ova priča otkriva duboko ukorenjen problem nasilja u porodici, sa ozbiljnim posledicama po žrtvu. Pravda se mora sprovoditi kako bi se zaštitile žrtve i osiguralo odgovarajuće kažnjavanje počinitelja.

Preporučujemo