On dodaje da će oko 09. oktobra moguće biti suvo, ali nešto izraženije zahlađenje. Meteorolog Marko Čubrilo je nedavno ažurirao svoju vremensku prognozu na svom Fejsbuk profilu, pružajući nam uvid u to kako će se vreme razvijati do sredine ovog meseca.

Danas, kasnije tokom dana, očekuje se dolazak vrlo slabe hladne fronte s severozapada, koja će povremeno dovesti do retke pojave kiše ili pljuska, naročito u severnim i centralnim delovima regiona. U nedelju ćemo osetiti blago osveženje uz više oblaka, dok bi na jugoistoku regiona mogla pasti slaba kiša ili ponegde pojedini pljusak, ali će pretežno suvo vreme dominirati. Vetar će biti umeren severozapadni, a prema večeri će slabiti – piše Čubrilo.

On napominje da će današnje maksimalne temperature dosegnuti oko 27 stepeni, dok će u nedelju biti hladnije, s maksimumima od 16 do 27 stepeni.U ponedeljak ćemo se probuditi uz veoma hladno jutro, a na višim planinama iznad 900 metara nadmorske visine mogao bi se javiti slab prizemni mraz. Tokom dana će se ponovo zagrejati, s maksimalnim temperaturama od +20 do +25 stepeni Celzijusa. Do srede će i dalje biti relativno toplo, a očekuje se dolazak još jedne oslabljene hladne fronte koja će dovesti do sporadične pojave slabe kiše, prolaznog pojačanja severozapadnog vetra i blagog zahlađenja. Takođe, oko 6. oktobra, maksimalne temperature će se kretati od +15 do +22 stepena Celzijusa – istakao je meteorolog.

Dodaje da je oko 9. oktobra moguće zahlađenje, iako je verovatnoća za to u ovom trenutku niska zbog nedostatka podrške od strane ansambla meteoroloških modela. Tek nakon 13. oktobra raste verovatnoća za ozbiljnije pogoršanje i zahlađenje, s nekim ansamblima koji pokazuju signale za potencijalno jače zahlađenje. Takođe, polovinom meseca, model klastera ECMWF takođe ukazuje na mogućnost zahlađenja – napomenuo je meteorolog, i dodao:Ukratko, pred nama su dve nedelje uglavnom suvog i relativno toplog vremena, s povremenim, većinom blagim, osveženjima, dok bi ozbiljnije promene vremena mogle doći prema sredini meseca.

Preporučujemo