U moru senzacionalnih vijesti, ime Vere Renczi nije ostalo neprimijećeno – poznatija kao Crna udovica, zauzela je mračno mjesto među najokrutnijim ženama u ljudskoj povijesti. Tokom razdoblja od dvadesetih godina prošlog stoljeća, prema tvrdnjama domaćih i stranih medija, navodno je stajala iza smaknuća čak 35 muškaraca. Njezina tragična lista žrtava obuhvaćala je supružnike, ljubavne partnere i čak vlastito dijete. Sredstvo njezinog zločina, kako se navodi, bilo je arsen.

Priča o njoj prvi put je ugledala svjetlo dana u Sjedinjenim Američkim Državama u svibnju 1925. godine, a unatoč čestim aluzijama, nedostatak konkretnih detalja dovodi u pitanje istinitost ove priče. Većina njezinih zlodjela odvijala se u Velikom Bečkereku, današnjem Zrenjaninu, gdje su neslužbeno zabilježena 35 ubijenih 1972. godine. Iako se neki izvori razlikuju u pogledu godine njezinog rođenja, nedavna istraživanja sugeriraju da potječe iz kraja 19. stoljeća, možda iz Bukurešta, gdje je živjela sve do svoje 13. godine. Nakon majčine smrti, preselila se s ocem u Zrenjanin, gdje je nastavila svoje obrazovanje u internatu.

U dobi od svega 20 godina udala se za starijeg austrijskog bankara Karla Šika, s kojim je imala sina Lorencza. No, sumnjičava glede vjernosti supruga, odlučila je okončati njegov život, koristeći arsen u njegovom vinu. Manipulirala je okolinom pričom o suprugovom napuštanju, uzrokujući simpatije ljudi. Godinu dana kasnije, izmislila je priču o njegovoj navodnoj prometnoj nesreći, koristeći to kao izgovor za novi brak.

Njeno zlodjelo postajalo je sve perfidnije kako je vrijeme prolazilo. Bez obzira na prijašnje veze, muškarci su nestajali nakon nekoliko mjeseci, tjedana ili čak dana, a Vera bi objasnila njihov nestanak tvrdnjama o nepovjerenju ili raskidu. Njezin vinskom podrumu pronađeno je 32 nepokrivena kovčega kada je jedna od žena, svjesna prevare svog supruga, pokrenula istragu. Vera je priznala da je otrovala 32 muškarca arsenom, uvjerena da su je prevarili ili izgubili interes za nju.

“Nadala sam se da ću biti posljednja žena u njihovom postojanju”, navodno je izjavila. Priznala je i ubojstvo svoja dva supružnika i vlastitog sina Lorencza. Postoji verzija koja tvrdi da je sin, otkrivši mračnu tajnu, prijetio prijavom policiji, te da ga je Vera otrovala. Druga verzija sugerira da Lorenz nije otkrio škrinje, ali je bio neodlučan ostati ili otići, što je rezultiralo njegovim ubojstvom. Bez obzira na mnoštvo priča o Veri Renczi, izgubljeni dokumenti tijekom ratova 20. stoljeća otežavaju potvrdu autentičnosti ovih užasnih događaja.

Preporučujemo