Ljiljana Žikić, žena čiji je izgled ostavljao mnoge muškarce bez daha, nije bila samo prepoznatljiva po svojoj nevjerojatnoj ljepoti, već i po svojoj iznimnoj hrabrosti i odlučnosti. Njen duboki angažman u obrani Kosova svjedočio je o njenom neustrašivom karakteru i spremnosti da rizikuje vlastiti život za tu svetu stvar. Njena nevjerojatna privlačnost nije prošla nezamijećeno, te je proglašena za najljepšu djevojku bivše Jugoslavije, gotovo bez konkurencije na toj prestižnoj tituli.

Nažalost, sudbina je Ljiljanu odvela u samu srž bitke za Kosovo, gdje je postala jednom od žrtava tog tragičnog sukoba. Ljudi koji su je poznavali bili su očarani njenom neodoljivom karizmom i dinamičnom energijom. Iako je njen privatni život ostao obavijen velom tajne, njeni romantični odnosi, posebno onaj s princem Tomislavom, uvijek su izazivali interesiranje javnosti. No, informacija o njenim osobnim vezama je iznimno malo, a mnoge tajne ostaju nerezoluirane.

Ljiljana Manojlović Žikić, rođena 9. ožujka 1957. godine, potekla je iz Kragujevca, gdje je odrasla kao jedna od troje braće i sestara. Njen otac Živko Đogović bio je vozač porijeklom iz Hercegovine, dok je majka Milica potjecala iz sela Žabare kod Topole. Kao djevojčica, Ljiljana je pohađala muzičku i baletsku akademiju te sudjelovala u lokalnom kazalištu “Joakim Vujić” u Kragujevcu. Nakon razvoda njenih roditelja, Ljiljana se preselila sa svojom majkom, bratom i sestrom u selo Žabare.Unatoč obiteljskim izazovima, Ljiljana je bila poznata po svojoj težnji za pravdom, što ju je kasnije potaknulo da promijeni svoje prezime iz Đogović u Žikić, prema prezimenu svoje majke, i dodala prezime svoje pokojne bake po majci – Manojlović. Nakon što je završila studij na Fakultetu organizacijskih znanosti u Beogradu, Ljiljana je brzo privukla pažnju javnosti svojim nevjerojatnim izgledom i smjelom osobnošću. Godine 1978. bila je okrunjena kao Mis SR Srbije, postavši iste godine i finalistkinja za titulu “Miss Jugoslavije”. Njezina manekenska karijera započela je tada i njene fotografije su se počele pojavljivati u brojnim časopisima širom bivše Jugoslavije.Početkom 1980-ih godina, Ljiljana je zakoračila u svijet glume, igrajući manje uloge u filmovima kao što su “Nije nego”, “Tigar”, “Balkan Express” i “Strawberry Grlo”. Njene uloge u tim filmovima često su zahtijevale golišavost i kratke scene.

Unatoč početnom interesu za glumu, Ljiljana je otkrila svoj prirodni talent za pisanje poezije nakon što je privremeno napustila svijet zabave. Njena prva zbirka poezije nazvana “Tebi” dobila je odličan prijem. Tijekom svog života, Ljiljana se udala dva puta, a oba braka završila su razvodom. Iz tih brakova rodila je šestoro djece, a najmlađa kći Dina postala je poznata javna ličnost zahvaljujući svojim nastupima u rijaliti programima.Unatoč njenoj ljepoti, oko Ljiljanine prošlosti i ljubavnih veza kruže razne spekulacije, uključujući i navodnu romantičnu vezu s princem Tomislavom Karađorđevićem. Ta veza je izazvala značajno zanimanje javnosti. Međutim, postoje različite verzije priče o njihovom odnosu. Jedna verzija sugerira da su imali bliske obiteljske veze s Karađorđevim bratom, dok druga tvrdi da je ta veza bila rezultat Ljiljanine privlačnosti prema princu Tomislavu.Nažalost, sudbina Ljiljane Žikić prekinuta je u tragičnom trenutku. Tijekom NATO bombardiranja Savezne Republike Jugoslavije, odlučila se prijaviti kao dobrovoljac u Vojsci Jugoslavije, gdje je služila u 125. motoriziranoj brigadi. Nažalost, postala je žrtva zasjede albanskih terorista tijekom izvođenja vojnog zadatka kod sela Ljubenić 1. travnja 1999. godine. U toj napadu izgubila je život u dobi od samo 42 godine, ostavivši iza sebe nasljeđe svoje nevjerojatne hrabrosti i neizmjerne privlačnosti.

Preporučujemo