Biljka glog je široko prepoznata po svojim ljekovitim svojstvima, a često se širi mitom da je povezana s Kristovom trnovom krunom, koja se prema priči izrađivala upravo od ove biljke. Tijekom povijesti, glog je imao široku primjenu u medicinske svrhe, kako za ljude tako i za životinje, a njegovo uključivanje u magične prakse svjedoči o njegovoj snazi. Postoji uvjerenje da je kruna od trnja koju je Isus nosio bila napravljena od gloga, što dodatno naglašava njeno duhovno značenje. Osim toga, kaže se da je jedini način da se pobijedi vampir upravo korištenje kolca od gloga.

Unatoč svim poznatim zadrškama, nema sumnje da glog obiluje brojnim blagodatima za zdravlje, što ga s pravom čini “najljekovitijom biljkom na svijetu”. Glog se posebno cijeni kao lijek za zdravlje srca te često naziva “spasiteljem” zbog svojih potencijalnih terapeutskih svojstava. Prema literaturi o homeopatiji, glog se smatra vrijednom ljekovitom biljkom za srce i njegova tinktura se pripisuje izvanrednim sposobnostima u sprječavanju srčanih udara.

Ova biljka intenzivno se koristi za očuvanje zdravog krvnog sustava te je posebno korisna u slučajevima srčanih aritmija, slabosti srčanog mišića, visokog krvnog tlaka i nakon srčanih udara zbog svoje sposobnosti poboljšanja protoka krvi kroz koronarne krvne žile. U širem smislu, tinktura gloga doprinosi boljoj funkciji stanica srčanog mišića, povećavajući njihovu aktivnost i opskrbu hranjivim tvarima. Stoga se često preporučuje osobama starijim od 50 godina da povremeno konzumiraju tinkturu gloga kako bi iskoristile njegove koristi. Osim srčanih problema, glog je također poznat po svojoj sposobnosti da olakša različite zdravstvene probleme, uključujući umor, nedostatak energije, lošu kvalitetu sna, otežano disanje, vrtoglavicu, ubrzan rad srca, nervozu i tinitus.

Među svim biljkama poznatim po svojim umirujućim svojstvima, glog se izdvaja kao najmoćniji. Također, jedna od njegovih korisnih uloga je podrška u menopauzi, istiskujući višak tekućine iz tijela i olakšavajući napore u mršavljenju. Osim toga, primjećuje se da ovaj poseban režim vježbanja pomaže u jačanju vezivnog tkiva koje okružuje zglobove, čime se povećava njihova snaga i stabilnost.Još jedna od prednosti ovog proizvoda je njegova sposobnost da ublaži probleme povezane s probavom. Tijekom jeseni, plodovi gloga se beru nakon što poprime jarko crvenu boju i obično se suše. Za one koji preferiraju finije mljeveni oblik, plodovi se mogu usitniti prije sušenja i upotrebe za pripremu čaja. Za izradu čaja od gloga, najprije operite svježe ili osušene bobice gloga i stavite ih u lonac s vodom da zakuhaju. Nakon toga, smanjite vatru i ostavite da se kuha lagano 20-30 minuta. Naposljetku, procijedite čaj i poslužite ga toplog ili hladnog, ovisno o osobnim preferencijama. Preporučuje se osobama koje osjećaju stezanje ili nelagodu u prsima, žele spriječiti visoki krvni tlak ili se oporaviti od blage srčane slabosti nakon preboljele zarazne bolesti. Važno je napomenuti da djeca mlađa od 12 godina, trudnice i dojilje ne bi trebale konzumirati ovaj čaj.

Preporučujemo