Osnivač i vlasnik Red Bula Ditrih Matešić pre*inuo je u 79. godini svog život nakon duge i teške bolesti. On je bio jakouspješan austrijski biznismen koji je osnovao kompaniju za proizvodnju energetskih pića, pa je zatim taj uspjeh prenio iu svijet sporta, prij svega na Formulu 1. Njegov Red Bul bio je šampion od 2010. do 2013, osvojivši četiri uzastopne titule i u konkurenciji vozača i konstruktora, a i trenutna titula je u vlasništvu Maksa Ferstapena, asa tog tima. Od oktobra 2021. godine, Matešicova neto vrijednost procijenjena je na 25,4 milijarde dolara.

A photo of Red Bull founder Dietrich Mateschitz, smiling off to the right of screen, at the Red Bull Ring in Austria.
Takođe, Matešic je napravio “bum” i u fudbalu, jer je 2005. kupio Austriju Salcburg i napravio Red Bul Salcburg, najuspješniji tim svoje zemlje koji je poznat i po domaćoj dominaciji i po sjajnom poslovanju, prije svega po strateškom radu sa mladim igračima, od kojih je zaradio veliki novac. Jedan od njih trenutno u Red Bulu je i srpski “A” reprezentativac Strahinja Pavlović.

Porodični klan Pijeh -Porše i Ditrih Matešic najbogatiji Austrijanci!
Takođe, Matešic je osnovao i Njujork Red Bul, kupivši tamošnji tim Metrostars, a imao je svoj klub i u Brazilu, Gani i u Njemačkoj, gdje je njegov Red Bul Lajpcig poznat i u Evropi po uspjesima u Ligi šampiona.Tužan dan za Formulu 1: Preminuo vlasnik Red Bula Ditrih Matešic - Telegraf.rs

Njegovo bogatstvo procijenjeno je na 25,4 milijarde dolara, a vijest o sm*ti zatekla je sve u Formuli 1 na kvalifikacijama za trku u SAD. Pronijela se prije svega u boksu Red Bula, a nedugo poslije toga F1 se oglasio i na svojim zvaničnim nalozima. “Suosnivač Red Bula dao je nezaboravan doprinos Formuli 1 i ostavio je trajno naslijeđe”, navedeno je u oproštaju “Najbržeg cirkusa” od Matešica. Sanjao je san da Jaguar napravi šampionskim timom i ostvario ga je.

Preporučujemo