Ne možete spavati, nokti su vam krhki ili vam opada kosa: ovo vaše tijelo traži

Umor i nesanica mogu ukazivati ​​na problem s vašim nadbubrežnim žlijezdama (žlijezdama koje proizvode hormone stresa). Umor – kao i zatvor, stanjivanje kose, lomljivi nokti i debljanje – mogu biti simptom problema sa štitnjačom, žlijezdom koja proizvodi hormone.

Naribajte brazilski orah i list peršina, dodajte grožđice, med i malo naribanog đumbira, sve pomiješajte u optimalnu smjesu i uzimajte po dvije žlice svako jutro prije jela pola sata.

Ove namirnice su bogate vitaminima B i željezom, koji vam mogu pomoći da brzo i prirodno regulirate svoje tijelo. Ako zbog problema izgubite ili dobijete na težini, ojačat će vam i kosa i nokti. , sve će doći na svoje mjesto.

Po potrebi ponoviti miješanje.

Prirodni lijekovi na našem portalu mogu pomoći ljudima. Ako imate zdravstvenih problema, prvo što trebate učiniti je razgovarati sa svojim liječnikom. Ni u kojem se slučaju ne smijete oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog savjeta. 

BONUS:

Gubitak kose najčešće pogađa muškarce srednje dobi, no ovaj neugodni problem pogađa i žene – statistike pokazuju da se čak 30% žena suočava s gubitkom i stanjivanjem kose. Ženska ćelavost uzrokuje nezadovoljstvo izgledom i nedostatak samopouzdanja.

Gubitak kose (ispadanje kose) može se pojaviti iz raznih razloga, uključujući hormonalne probleme, bolesti, uzimanje određenih vrsta lijekova, genetski čimbenici, stres i negativni utjecaji iz okoline. Postoji nekoliko tipova gubitka kose – kod nekih primjećujemo lokalizirani gubitak kose, dok kod drugih dolazi do stanjivanja kose po cijelom tjemenu.

Gubitak kose prirodan je dio životnog ciklusa vlasi – kosa raste, doseže punu dužinu, neko vrijeme miruje, zatim ispada i na njezinu mjestu raste nova vlas. Sasvim je normalno izgubiti 70-100 vlasi kose svaki dan, pogotovo kada perete kosu. Ali ako primijetite da vam svaki dan ispada više od 100 vlasi, možda imate jedan od ovih tipova gubitka kose.

Iako su muškarci podložniji gubitku kose, statistike pokazuju da žene čine čak 30% ukupne populacije pogođene nekim oblikom gubitka kose.

Žene obično imaju gubitak kose u starijoj dobi od muškaraca, ali nažalost, ni mlađe žene nisu nužno imune na sve oblike gubitka kose. Kao rezultat toga, ženska ćelavost postaje estetski problem i briga mnogih žena, bez obzira na dob.

Neki oblici gubitka kose mogu se zaustaviti pravilnom njegom, promjenom navika, mezoterapijom ili određenim lijekovima – rana intervencija znači veće šanse za uspjeh. U drugim oblicima možda neće biti moguće zaustaviti gubitak kose i potaknuti rast nove kose, ali pravovremena intervencija, kao što je FUE transplantacija kose, može poboljšati izgled i spriječiti stres i nelagodu ćelavosti.

Najčešći uzrok gubitka kose kod žena je androgena alopecija

Kao i kod muškaraca, najčešći uzrok gubitka kose je androgena alopecija. Međutim, tipični obrazac gubitka kose uzrokovan ovom vrstom gubitka kose razlikuje se između muškaraca i žena.

Muškarci obično gube kosu prvo na sljepoočnicama, a zatim na vrhu glave, ostavljajući samo kosu iza sljepoočnica, na vrhu glave i potiljku. Kod žena androgena alopecija obično počinje gubitkom kose na vrhu glava. Rastanak pa kruna. Kosa se može stanjiti, ali rijetko je tako ozbiljno kao kod muškaraca.

Stručnjaci Ludwigovom ljestvicom procjenjuju stupanj gubitka kose kod žena, dok se kod muškaraca koristi Norwood-Hamiltonova ljestvica.

Prema Ludwigovoj ljestvici, prva razina je blagi gubitak kose na ispucalim vrhovima, koji se može sakriti frizurama i različitim stilovima njege. U drugom stadiju dolazi do jačeg gubitka kose na ispucalim vrhovima i općeg stanjivanja kose. U trećoj fazi vidljiva je prorijeđena kosa na tjemenu, ali i na drugim dijelovima tjemena.

Androgena alopecija – učinci muških spolnih hormona na folikule i druge uzroke

Androgena alopecija je stanje u kojem androgeni (muški spolni hormoni, obično prisutni kod žena) negativno utječu na vitalnost folikula dlake. Za neke ljude, njihovi postupci produžuju vrijeme potrebno za rast nove kose i čine je tanjom—pa umjesto pune i zdrave, kosa postaje tanja i lomljivija, sve dok potpuno ne prestane rasti.

Tipično, žene primjećuju stanjivanje kose i gubitak kose tijekom menopauze ili starije dobi.

Androgena alopecija također može biti uzrokovana hormonskim problemima, sindromom policističnih jajnika ili određenim vrstama tumora, stoga je važno pristupiti stanju holistički analizirajući svoje hormone i cjelokupno zdravlje vašeg tijela.

Alopecia areata – žarišni gubitak kose

Alopecija areata je drugi najčešći oblik ćelavosti. Može se prepoznati po lokalnom gubitku kose ili drugih dlaka na tijelu, a javlja se jednako često u oba spola. Ako ispadne sva kosa, govorimo o totalnoj alopeciji. Kada opadne sva kosa i sva dlaka po tijelu, to se zove alopecija totalis. Generalizirani gubitak kose.

To se može dogoditi iz raznih razloga, a jedan od najčešćih je autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav napada folikule dlake, uzrokujući prekomjerno i brzo ispadanje kose. Ovo stanje se jednako često javlja kod muškaraca i žena.

Ova vrsta ćelavosti može se pojaviti i kod osoba koje su bile pod velikim stresom, te kod osoba koje imaju povišena antitijela na štitnjaču.

Za razliku od androgene alopecije, što znači trajni gubitak kose, kosa kod alopecije areate često ponovno izraste – čak u 90 posto slučajeva. Otprilike polovici ljudi pogođenih ovim stanjem kosa će ponovno izrasti unutar šest mjeseci.

Telogeni efluvij je stanje u kojem kosa prerano ulazi u stanje mirovanja i zatim prerano ispada. To rezultira gubitkom velike količine kose koja se ne može brzo obnoviti, što rezultira stanjivanjem kose na cijelom tjemenu.

Obično je to privremeni gubitak kose i kosa će ponovno izrasti.

Uzroci telogenog efluvija variraju i ponekad su uzrokovani izloženošću ekstremnom stresu, toksinima u okolišu, određenim bolestima ili uzimanjem određenih vrsta lijekova. Ponekad se javlja u menopauzi ili tijekom trudnoće i nakon poroda, a mogući uzrok je nedostatak mikronutrijenata (željeza, cinka, vitamina B) u organizmu.

Kako žene mogu spriječiti gubitak kose?

Ako primijetite pojačano ispadanje kose, trebali biste odmah posjetiti dermatologa. Liječnik će dijagnosticirati stupanj gubitka kose i moguće pozadinske uzroke stanja. To mogu biti neke bolesti, nedostaci u prehrani, hormonalni problemi, genetske predispozicije itd. Na temelju temeljitog razumijevanja uzroka i stadija gubitka kose, dermatolog će preporučiti tretmane.
U Poliklinici Bagatin nudimo nekoliko visokokvalitetnih, medicinski provjerenih metoda za zaustavljanje gubitka kose ili vraćanje izgubljene kose ako se ne može sama obnoviti.

Postoje dvije metode koje mogu pomoći ponovni rast kose: mezoterapija i terapija matičnim stanicama autologne krvi. Ovi tretmani dubinski hrane i obnavljaju folikule dlake i sve stanice vlasišta, čime pomažu u zaštiti i ponovnom rastu kose.

Kako liječiti gubitak kose

Mezoterapija je nekirurška, minimalno invazivna metoda estetske dermatologije. Pomaže oporavak vlasišta ubrizgavanjem mješavine vitamina, minerala, antioksidansa, hijaluronske kiseline i drugih aktivnih tvari izravno u vlasište. Ova metoda se koristi više od šezdeset godina i daje izvrsne rezultate ne samo za obnovu kose već i za pomlađivanje kože lica i tijela. Kosa koja je otpala zbog nedostatka prehrane ili sličnih poteškoća dobiva snažan poticaj za obnovu i zaustavljanje procesa gubitka kose.

Autologna krvna terapija za stanjivanje kose je inovativna metoda koja potiče regeneraciju vlasišta korištenjem plazme iz vlastite krvi. Trombociti, bioaktivne tvari i faktori rasta koji se prirodno nalaze u plazmi prirodan su i učinkovit način prehrane i poticanja regeneracije stanica.

Androgena alopecija može se liječiti lijekovima (minoksidil, finasterid, antiandrogeni ili estrogeni), ali s obzirom na potencijalnu toksičnost ovih lijekova, odluku o uzimanju ovih lijekova mora donijeti profesionalni dermatolog.

Valja napomenuti da su u Poliklinici Bagading ovi lijekovi dostupni u obliku spreja ili gela za topikalnu primjenu, koji podjednako učinkovito potiču rast kose bez nuspojava koje se mogu javiti pri uzimanju ovih lijekova u obliku tableta. Lokalna uporaba gore navedenih sprejeva i gelova u kombinaciji s autolognom krvlju i tretmanima matičnim stanicama preporučuje se najmanje godinu dana nakon transplantacije kose kako bi se dodatno potaknuo rast kose i uspjeh kirurškog zahvata.

Glavni tretman za alopeciju areatu obično su kortikosteroidi, koji ponekad mogu zaustaviti napredovanje gubitka kose i pomoći u zaštiti kose.

Gubitak kose je neugodno i stresno stanje za žene – stoga nemojte čekati. Ukoliko primijetite znakove gubitka kose, odmah se javite u Polikliniku Bagatin. Naš tim može pomoći pregledima, savjetima i kvalitetnim tretmanima koji su mnogim ženama pomogli u rješavanju problema gubitka kose. Saznajte kako spriječiti gubitak kose. Obratite nam se s povjerenjem!

Preporučujemo