Gotovo da nema nikoga tko ne uživa u čaši ledeno hladnog domaćeg soka. Ali ova biljka je puno više od toga, ona je pravo blago zdravlja.

Cvjetovi i plodovi bogati su taninima i vitaminom C, a njihova terapeutska svojstva su beskrajna: pomažu u liječenju gripe i upala dišnog sustava, alergija, osipa i konjuktivitisa, jačaju imunitet, djeluju kao laksativ i diuretik…

Sada kada cvjetovi zove procvjetaju, pravo je vrijeme da sami napravite sirup. Za oko 10 litara potrebno je 40 cvjetova, 4 litre vode, 4 kilograma šećera, 4 limuna i 8 grama limunske kiseline.

Dobiva se namakanjem cvijeća u vodi 24 sata. Potom tekućinu procijedite i dodajte šećer, limunov sok i limunsku kiselinu.

Tako pripremljen sirup odstoji još 24 sata, a zatim se prelije u čiste, sterilizirane staklene boce

BONUS:

Sok je osvježavajući, ali i ljekovit. Evo kako ga napraviti

Zbog viših temperatura u proteklom mjesecu, razdoblje cvatnje počelo je ranije. Osim njegove arome, mnogi od nas vole ovaj napitak, njegova priprema nije teška.

Proljeće je tu, a s njim i cvjetanje mirisnih različaka. Cvjetni sirup s limunom izvrsno je osvježenje i snažan pomoćni lijek našem organizmu.

Ove godine, zbog viših temperatura u proteklom mjesecu, razdoblje cvatnje je ranije. Osim mirisa, mnogi od nas uživaju u cvjetnom napitku koji nije teško napraviti.

Upotreba raznih dijelova u medicinske svrhe
Zova ili bazga, kako je često nazivaju, europska je biljka. Ima jedinstveni miris i oblik cvjetova i ima visoku ljekovitu vrijednost. Svi njegovi dijelovi, bilo korijenje, cvjetovi ili plodovi, sadrže velike količine minerala i vitamina koji održavaju zdravlje i vitalnost, pa se preporučuje za svaki dom. To ne bi trebalo biti teško, s obzirom da nema područja u našoj zemlji gdje ova biljka ne raste: sela, rubovi šuma, oko naselja, kanali. Uglavnom, mjesto sa svijetlim, toplim, vlažnim, humusom bogatim staništem. Ova višegodišnja biljka raste kao grm ili drvo, a doseže visinu od 3 do 10 metara.

Zahtijeva rano cvjetanje, iskoristite njegove prednosti – evo 3 načina

Njegovi listovi imaju nazubljene rubove i cvjetaju u proljeće velikim bijelim cvjetovima koji imaju jak i jedinstven miris i aromu, a zatim sazrijevaju u plodove. Bobice su tamnoljubičaste boje i postaju sjajno crne kada su potpuno zrele krajem kolovoza i početkom rujna.

Berba je ove godine počela ranije
Izvrsna je pomoć u ublažavanju simptoma prehlade jer jača imunitet. Uz to, zova ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Biljni entuzijasti i poznavatelji tvrde
Može pomoći u liječenju akni, čireva, konjuktivitisa i osipa.

Raste posvuda: po selima, šumama, uz ceste
Ima laksativna i diuretička svojstva te je dobra za bubrege. Koristi se kada je potrebno pojačano znojenje, zbog čega mnogi tvrde da je odličan za mršavljenje. U ovo doba godine od cvijeća se priprema sirup ili osvježavajući sok koji je ugodnog okusa i omogućava mnogim marljivim beračima cvijeća da uživaju u mirisu djetinjstva.

Osam savjeta za javljanje na telefon

Berba obično počinje sredinom svibnja, kada su cvjetovi potpuno otvoreni, no zbog vremenskih neprilika ovog proljeća branje je bilo ranije i cvatnja je bila ranije.

Kako napraviti sokove i sirupe?
Vesna Hinić iz Rume svake godine bere i pravi sirup. Njezin savjet je da berete negdje gdje je manje zagađen zrak.

“Berem je u šumi daleko izvan grada, gdje nema prometa. Zova mora biti potpuno čista, jer nije prana, a cvjetovi moraju biti snježnobijeli sa žutim prahom. Zato Zova nikad ubran
Nakon kiše”, rekla je.

Pojasnila je da se po starom receptu bralo obično 40 cvjetova, no kako je aroma bila jača, dodala ih je više i potopila u 5 litara vode. Nakon toga dodaje kilogram nasjeckanog limuna i tri do četiri naribane kore.

Cvjetove potopiti u vodu s limunom i šećerom
“Limuni su kiselkastog okusa, a kora ima posebnu aromu koja je pomalo gorkasta. Sutradan sve procijedim kroz gazu i dobije se sok.”

Želite li napraviti sirup, Hinićeva također ima provjereni recept.

“Ako radim sirup i dodajem šećer, stavim pet kilograma šećera u pet litara tekućine i ostavim da odstoji 24 sata. Mnogi bi mislili da je to puno, ali kad sam izračunao koliko litara mogu Dobio sam zaključak da svaka litra sirupa sadrži samo 110 grama šećera, što zapravo nije puno”, rekao je naš sugovornik.

prisilna pasterizacija
Sok se toči samo u staklene boce i mora se pasterizirati na najjednostavniji način, odnosno tako da se boca soka stavi u lonac, doda voda i lagano se zagrije. Voda ne smije ključati već treba lagano teći oko pet minuta. Nakon toga se boca izvadi i stavi u košaru, poklopi i pusti da se postupno ohladi i time je proces pripreme sirupa završen.

Pripremljeni sirup ulijte u staklenu bocu
Odlično rješenje za očuvanje svih dragocjenih blagodati, minerala i vitamina je sušenje cvjetova na hladnom mjestu i pripremanje šalice čaja tijekom cijele zime, koji između ostalog pomaže lakšem znojenju tijekom bilo kojeg oblika prehlade i gripe . Vrlo su zdravi i zreli plodovi mladog luka ubrani u kasno ljeto. Ne jedu se svježe ali se od njih mogu napraviti džem, sok ili vino.

Preporučujemo