Josipa Lisac, istinska dama i nositeljka jednog od najraskošnijih glasova na balkanskoj muzičkoj sceni, proživela je neobičnu ljubavnu priču sa legendarnim Karlom Metikošem, koja se retko viđa, čak i na filmskom platnu. I nakon 33 godine od njegove smrti, Josipa ga i dalje voli, posvećuje mu svaki koncert, piše mu pisma, i srce joj ostaje zauvijek njegovo.

Josipa i Karlo su se upoznali davne 1971. godine, a njihova bajka je počela već pri prvom susretu. “Jednom sam otišao u Petrinju, sreo Josipu Lisac, naši pogledi su se sreli – kao u priči – i od onda se više nismo rastajali. Od 1971. godine. Bio sam oduševljen njenim pevanjem i načinom na koji se ponašala… Onda sam se do ušiju zaljubio i tako,” govorio je Karlo, dok je i Josipa potvrdila da je pogled bio presudan: “Pa tako, pogledali smo se i od tada smo skupa. Zbilja smo se pogledali.”

Josipa je tada bila mlada devojka, neshvaćena na muzičkoj sceni, dok je Karlo bio iskusni muzički avanturista poznat kao Met Kolins. Njegov pseudonim nastao je na ulicama Pariza, gde je danima spavao pod vedrim nebom, živeći među skitnicama. Njegova sudbina ga je vodila od Sovjetskog Saveza preko Irana do Etiopije, verio se više od 20 puta, ali sve je promenila poseta Petrinji i susret sa Josipom.

“Bila je, onak’, malo debeljuškasta, slatka, al’ je fenomenalno pevala,” rekao je jednom o njoj, “prva ploča koju je Josipa u životu kupila bila je – ploča Meta Kolinsa! Sudbina…”

Njihova zajednička karijera započela je albumom “Dnevnik jedne ljubavi”, nazvanog po njihovom životu koji je postao prava ljubavna priča. Karlo je stvarao muziku za nju, a ona ju je izvodila na način koji niko drugi nikada ne bi mogao. Njihova slava rasla je zajedno s njihovom jedinstvenom umetničkom vizijom. Karlo je preminuo mlad, krajem 1991. u 51. godini života, ali njihova ljubav nije umrla. Već naredne godine, Josipa je organizovala koncert u njegovu čast, što postaje tradicija koju i danas održava.

Njihov odnos nije bio definisan papirologijom već iskrenim emocijama. “Nikada nismo razgovarali onako monstruozno kako ja danas čujem ljude da razgovaraju. Nikada nismo jedno drugome opsovali ili zalupili vratima. Šta smo si imali da kažemo, rekli bismo odmah, nismo ostavljali za kasnije. Sve smo rešavali razgovorom. Kad bi neko od nas bio indisponiran ili pod stresom, drugi bi ga dizao, tako smo se smenjivali i funkcionisali,” napisala je Josipa Lisac o svojoj jedinoj i najvećoj ljubavi.

Josipa i Karlo proveli su zajedno 20 godina, a nakon Karlove smrti, Josipa nikada nije pomislila na drugog muškarca. “Nikada nisam pomislila na drugog muškarca, jer mi je srce puno i u njega više ništa ne može da stane,” čuvena je rečenica Josipe Lisac. I tako, ostala je verna uspomeni na svoju najveću ljubav, dok i danas posvećuje svoj talenat i ljubav Karlu Metikošu, održavajući njihovu neizmernu vezu živom i prisutnom.

Preporučujemo