Svako od nas ko pamti Jugoslaiju, mora da se seća i mnogih sportskih asova koji s pravili čuda u to vreme sporta, ali jako malo ko je bio tako velika zvezda kao košarkaš Mirza Delibašić. On je rođen u Tuzli 1954 godine, i od malih nogu su njemu predviđali prelepu karijeru a to je na kraju ostavio, posebno u 70 tim godinama kao i 80 tim prošlog vea. Pre nekoliko dana je njemu otkriven i spomenik u Sarajevu kojeg je izradio umetnik Adis Lukač, a tada je Mirzin sin Danko opisao kolik je ponosan na sve ono što je njegov otac napravio, a veliko slavlje je uveličao svojim prisustvom i nogometaš Edin Džeko.

I danas Mirzu svi pamte kao velikog sportistu, koji je pomogao u povećanju sportske reputacije Jugoslavije, On je svoju karijeru počeo u Tuzli u klubu Sloboda, kako bi nakon toga između Beograda i Sarajeva izabrao glavni grad BiH te prelazi sarajevku Bosnu sa kojom je osvojio i titulu prvaka Evrope da bi ga nakon toga hteo svaki klub u Evropi, ali je on završio u velikom Realu iz Madrida.

Kao reprezentativac Jugoslavije, dovo je reprezentaciju do eurokspko i svetskog vrga te je bio jedan od najboljih igrača sveta. Alii amo tri gdine nakon vrhunca u karijeri, njegov je život krenio naopako, žena ga je napustila i počeo je sve više da pije alkohol, a to je sve utecalo na njegovu igru. Sve je igrao lošije a život su mu uništile cigarete i doživeo je moždani udar od kojeg se nije oporavio dovoljno pa je tako morao da prestane da igra. Preminuo je 2001 godine.

Preporučujemo