Na prelazu u novu godinu, Rusija je izvršila napad nezapamćenih razmera na Ukrajinu, ispaljujući rekordnih 90 dronova na različite mete širom zemlje, izjavilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Prema informacijama komandanta ukrajinskog vazduhoplovstva, Nikole Oleščuka, od ukupno 90 dronova koje je lansirala Rusija, 87 je oboreno. Ovaj incident predstavlja gotovo dvostruko veći broj dronova u poređenju s prethodnom godinom, kada je oboreno 45 letelica.

Tragične posledice ovog napada uključuju smrt petnaestogodišnjeg dečaka, dok su tri osobe ranjene u napadu na stambeno naselje u regionu Odese, prema izveštaju vojnog zvaničnika Oleha Kipera. Tokom napada, izbila je i požarna nesreća na lučkom terminalu.

Dete je pretrpelo povrede u Hmeljničkom regionu, muzej u Lavovu na zapadu zemlje je oštećen, a zgrada univerziteta u blizini grada Dubljani je takođe pretrpela štetu.

Ruska vojska je, osim dronova, ispalila rakete na gradove Herson, Zaporožje na jugu i Harkov na istoku Ukrajine, prema saopštenju ukrajinskih vazduhoplovnih snaga.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je obećao da će intenzivirati napade na Ukrajinu, ponovio je svoje stajalište tokom posete vojnoj bolnici u Moskvi. Putin je istakao da će ruska vojska nastaviti gađanje ukrajinskih vojnih ciljeva.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, u novogodišnjoj poruci, obećao je dramatično povećanje proizvodnje oružja u zemlji tokom 2024. godine, izjavivši da će izgraditi najmanje milion dronova. Putin je, u svojoj tradicionalnoj novogodišnjoj poruci, pozdravio ruske vojnike kao “heroje”, ne pominjući eksplicitno rat u Ukrajini.

Situacija u regiji ostaje napeta, a globalna zajednica pažljivo prati razvoj događaja u svetlu ovih zabrinjavajućih dešavanja.

Preporučujemo