Bila je 1927. godina kada je hrabra Despina Ahladioti sa suprugom Kostasom stigla na ostrvo Ro, potežući se na nenastanjenu stenu oko koje su tada sporili Italijani i Turci. Njihov odlazak na to ostrvo bio je rezultat želje da pobegnu od neodobravanja njihovog braka od strane rodbine. Naizgled nebitno i zaboravljeno ostrvo postalo je značajno upravo zbog Despine Ahladioti, hrabre Grkinje koja je postavila temelje svoje jedinstvene priče.

Ostrvo Ro je stenovito ostrvo površine 1,6 kvadratnih kilometara, smešteno u blizini ostrva Megisti (poznatog i kao Kastelorizo). Ro, zajedno sa susednim ostrvima, postalo je predmet spora između Kraljevine Italije i Republike Turske. Nakon rešavanja spora 1932. godine, Ro je pripalo Italiji, da bi tek nakon Drugog svetskog rata 1947. godine prešlo pod suverenitet Grčke.

Pre nego što je Grčka formalno dobila kontrolu nad ostrvom, Despina Ahladioti stigla je na Ro 1927. godine sa suprugom. Njihov cilj bio je izolovati se od rodbine koja nije odobravala njihov brak. Na ovom pustom ostrvu, Despina i Kostas su započeli život, donoseći sa sobom koze, kokoške i uskoro zasadeći svoj skromni povrtnjak.

Život na Ro donosio je izazove, a 1940. godine Kostas je preminuo nakon bolesti ili povrede prouzrokovane jarčevima. Despina, hrabra žena, nije napustila ostrvo, već je dovela svoju slepu majku da joj pravi društvo. Deset godina kasnije, tokom Drugog svetskog rata, ostrvo je oslobođeno od italijanske okupacije, ali je većina grčkog stanovništva napustila ostrvo.

Despina, poznata kao Gospa od Roa, ostala je verni čuvar ostrva i nakon oslobođenja. Svakog dana podizala je grčku zastavu u zoru i spuštala je u suton, simbolizujući svoju privrženost domovini. Tokom godina, stanovnici Megistija, koji su slali hranu hrabroj ženi, podržavali su je u njenom naporu.

Nakon svoje smrti 1982. godine, Despina Ahladioti dobila je posebno mesto u istoriji ostrva Ro. Grčka vojska je odlučila postaviti četu na ostrvo kako bi čuvala tradiciju podizanja grčke zastave koju je Despina postavila. Iako broj stanovnika Roa ostaje nula, spomenik Despini Ahladioti sada svedoči o njenoj hrabrosti i predanosti domovini. Grčka vojska je podigla spomenik na Megistiju, ovekovečavajući hrabru Gospu od Roa i njen jedinstven doprinos istoriji ovog ostrva.

Preporučujemo