Upala slepog creva, iako potencijalno zahvata sve dobne grupe, često se manifestuje kod mlađih osoba. Prenosimo niz simptoma koji služe kao upozorenje. Ako primetite bilo koji od ovih znakova, odmah potražite lekarsku pomoć.

Kako prepoznati simptome

Simptomi upale slepog creva često počinju blagim bolom u desnom donjem delu stomaka, gde se slepo crevo obično nalazi. Međutim, ovaj početni bol može postati intenzivan i praćen nizom drugih neprijatnih simptoma kao što su mučnina, povraćanje, i povišena temperatura. Neki pacijenti takođe mogu doživeti probleme sa varenjem, uključujući zatvor ili proliv.

Dijagnoza

Dijagnoza upale slepog creva se postavlja na osnovu kliničkog pregleda i karakterističnih znakova. Lekar će pretragu sprovesti tako što će pažljivo ispitati bolno područje, primetiti osetljivost na dodir i pritisak u donjem desnom delu trbuha, i obratiti pažnju na reakciju pacijenta pri pokušaju ispravljanja kolena iz savijenog položaja prema stomaku. Takođe će se obaviti laboratorijske analize kako bi se potvrdila dijagnoza.

Kada je operacija neophodna

Gotovo u svakom slučaju upale slepog creva, operacija je neophodna. To je zato što postoji rizik da slepo crevo može puknuti, što predstavlja ozbiljno stanje s lošom prognozom i komplikovanim oporavkom. Važno je da operacija bude obavljena što je pre moguće kako bi se izbegla ova komplikacija. Operacija se može izvesti klasičnim hirurškim putem ili češće laparoskopskom metodom kroz manji rez u abdomenu. Pre operacije, pacijent će obično primiti antibiotike kako bi se smanjila upala, i dobiti uputstva o tome kako se pripremiti za hirurški zahvat.

Oporavak posle operacije

Ako je slepo crevo bilo samo upaljeno, oporavak nakon operacije je obično brz. Međutim, u slučajevima kada je slepo crevo puklo, oporavak traje duže. Lekar će pratiti pacijenta kako bi se uverio da nema prisutnih bakterija u abdomenu koje bi mogle uzrokovati sekundarnu infekciju. Nakon operacije, pacijent će privremeno konzumirati tečnu hranu u malim količinama kako bi se crevo postepeno adaptiralo na promene. Pacijent može osećati blagu nelagodnost ili bol u stomaku, što se može ublažiti lekovima protiv bolova. Važno je održavati higijenu rane kako bi se sprečile infekcije. Povratak normalnim aktivnostima treba da bude postepen, a podizanje tereta strogo je zabranjeno tokom prvih nekoliko nedelja oporavka.

Osobe u većem riziku

Ispitivanjem pacijenata koji su pretrpeli upalu slepog creva, lekari su identifikovali nekoliko faktora rizika:

  • Upala slepog creva često pogađa ljude između 10 i 30 godina, pri čemu se većina pacijenata nalazi u ovoj starosnoj grupi.
  • Muškarci su češće podložni upali slepog creva.
  • Ljudi koji konzumiraju veće količine vlakana obično su manje podložni upali.
  • Takođe, upala slepog creva je češća kod osoba koje su ranije imale problema sa varenjem, kao i kod pacijenata koji pate od Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa ili su pretrpeli prethodne povrede abdomena.
Preporučujemo