U svijeetu neće biti drugih emocija osim – straha, bijesa i mnogo želje za potčinjavanjem drugih. Neće biti odanosti, osim one – političkoj partiji… Ako hoćete da zamislite budućnost, zamislite čizmu koja gazi ljudsko lice – vječno.

Leutar.net

Malo je onih koji znaju ko je zapravo bio policajac, lučki radnik, revolucionar, borac za ljudska prava, novinar, ratni radio-izveštač Britanac Erik Artur Bler (1903-1950)… Možda vam Džordž Orvel zvuči poznatije? Šalu na stranu, u pitanju je potpuno isti čovjek, jedan od najuticajnijih i najcitiranijih književnika poniklih na međi dva svjetska ra*a.

Da, to je onaj čovjek koji se nije libio da “oplete” po diktaturi novog doba i da s neviđenom lakoćom, u dahu iznese alegorijski roman “Životinjska farma” ili antitotalitarističku viziju budućnosti “1984.”. Nedovoljno razumljiv svojim savremenicima, kasnije je bio zabranjivan u zemljama “iza gvozdene zavese”.

Ko zna, možda su ga “mali ljudi” iz tih krajeva zato onoliko i voljeli. Čovjek je prokleto biće.

Možete da volite ili mrzite ovog siromašnog vizionara koji je davne 1903. rođen u Bengalu gdje je njegov otac Ričard Vomsli Bler radio kao britanski državni činovnik.

UPOZORENJE SVIJETU JEDNOG VELIKANA! Neće biti odanosti, osim one – političkoj partiji…

Možete da vjerujete ili ne vjerujete u kritike koje je slagao o imperijalizmu i kolonijalizmu o kojem se informisao iz “prve ruke” radeći od 1922. do 1927. u Burmi kao policajac Britanske imperije.

Tek njegovo upozorenje svijetu sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Ističući da bi njegovo djelo “1984.” bilo još delotvornije da ga nije pisao pod uticajem televizije, evo kako je izgledao Orvelov portret budućnosti:

KONTROVERZNI DŽORDŽ ORVEL: Pisac koji je znao šta nas čeka i "kum" najpoznatijih TV rijalitija | Ekspres.net

“Moje delo “1984.” je odraz onoga ka čemu se svet kreće. U tom svetu neće biti drugih emocija osim – straha, besa i želje za potčinjavanjem drugih. Seksualni nagon će biti iskorenjen, a orgazam ukinut. Neće biti odanosti, osim one – političkoj partiji… Ako hoćete da zamislite budućnost, zamislite čizmu koja gazi ljudsko lice!- večno! Nemojte to da dozvolite. Od vas zavisi”!

Preporučujemo