Ubistvo četrnaestogodišnje Vanje Đorčevske, čije telo je pronađeno 3. decembra u jednom selu na obodu Skoplja nakon nedelju dana potrage, izazvalo je šok i tugu u celom regionu. Iako nalazi obdukcije stigli su u tužilaštvo, javnosti još uvek nisu poznati detalji iz izveštaja, a nepoznanica ostaje koji od petorice osumnjičenih ima kakvu ulogu u otmici devojčice i njenom tragičnom kraju.

O ovom tragičnom slučaju progovorio je poznati beogradski advokat Toma Fila, izražavajući svoje viđenje situacije. Fila ističe da je pratnja ovog slučaja od samog početka i naglašava da tužilaštvo prvenstveno mora utvrditi motiv kako bi uspešno dokazalo zločin. Smatra da je važno razjasniti šta je bila namera počinilaca, jer u suprotnom nema osnova za zločin.

Fila dodaje da je dobro što su svi osumnjičeni uhapšeni i što su razdvojeni, omogućavajući istrazi da rasvetli njihove individualne uloge u ovom zločinu. Ističe i da očekuje da Turska brzo izruči glavnoosumnjičenog, Ljupča Palevskog Palču, ocenjujući ga kao nepotrebnog člana društva.

Jedno od ključnih pitanja za Fila je pitanje motiva. Napominje da samo obdukcija može utvrditi da li je devojčica živa ubijena ili se ugušila, što bi zatim nateralo počinioce da se “otarase” njenog tela. Izražava zabrinutost što tužilaštvo još uvek nije preciziralo motiv, jer smatra da je to ključno za razumevanje slučaja.

Advokat takođe ukazuje na činjenicu da očigledno postoji sumnja da je otac osumnjičen da je odao kretanje ćerke, ali on naglašava da nije morao on lično obaveštavati organizatora o njenom kretanju, s obzirom da je devojčica redovno išla u školu istim putem. Fila zaključuje da je sreća što sestra nije krenula sa Vanjom, inače bi ona bila žrtva. Dodaje da su osumnjičeni verovatno bili odlučeni da baš tog dana otmu Vanju i da bi bilo ko iz njenog društva bio kolateralna šteta.

Fila izražava sumnju u to kako je došlo do pucanja u dete, posebno što motiv otmice ili iznude nije bilo moguće ostvariti, budući da majka nije imala novca. Postavlja pitanje šta je krenulo po zlu da bi došlo do pucanja u dete i sumnja da se devojčica ugušila, što bi primoralo počinioce da je ubiju. Ukazuje na informaciju da su osumnjičeni imali opremu za otmicu i postavlja pitanje šta je bio plan koji ih je na kraju doveo do toga da dete bude mrtvo. Izražava zabrinutost zbog nepreciznosti tužilaštva i ističe da je ključni zadatak istražitelja dokazati nameru počinilaca i okolnosti koje su dovele do tragičnog kraja Vanje Đorčevske.

Preporučujemo