Šef kabineta ukrajinskog predsednika, Andrij Jermak, i mađarski ministar spoljnih poslova, Peter Sijarto, postigli su dogovor o prvom ličnom sastanku koji će se održati u januaru. Telefonski razgovor između dvojice zvaničnika bio je produktivan, a fokus je bio na organizaciji sastanka između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i mađarskog premijera Viktora Orbana u bliskoj budućnosti, kako je potvrdio Jermak putem društvene mreže X (bivši Tviter).

“Imao sam produktivan razgovor sa Sijartom, radimo na organizaciji sastanka Zelenskog i Orbana u bliskoj budućnosti”, naveo je Jermak.

Osim toga, razgovarali su o napretku Ukrajine na putu evrointegracija. Sijarto je naglasio važnost održavanja kontinuiranog dijaloga na visokom nivou, što pruža nadu za poboljšanje odnosa. Putem društvenih mreža, istakao je mađarski interes za održavanjem najbolje moguće saradnje sa svim susedima, uz naglašavanje da će se držati principa “za mir”. Raduje se ličnom susretu u januaru, gde će imati priliku razgovarati o najhitnijim bilateralnim pitanjima.

Prema rečima šefa kabineta Zelenskog, potencijalni razgovori između predsednika Ukrajine i premijera Mađarske mogli bi obuhvatiti širok spektar bilateralnih odnosa. Važno je napomenuti da su kontakti između Mađarske i Ukrajine bili gotovo nepostojeći od početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru 2022. Međutim, poslednjih nedelja beleži se značajan porast aktivnosti u okviru ove saradnje.

Unutar Evropske unije, Mađarska je izrazila protivljenje početku pregovora o članstvu Ukrajine, a odluka o tome doneta je sredinom decembra na Evropskom savetu. Osim toga, Viktor Orban je stavio veto na paket pomoći EU za Ukrajinu u iznosu od oko 50 milijardi evra u naredne četiri godine. Navedeni potezi ukazuju na kompleksnost odnosa između dve zemlje, ali nedavne inicijative svedoče o potencijalnom prevazilaženju prepreka i aktiviranju saradnje, što će se dodatno istražiti u predstojećim sastancima na visokom nivou.

Preporučujemo