Moćna kišna oluja je pogodila gradski deo Njujorka u petak, prouzrokujući poplave na ulicama i putevima, zatvaranje nekoliko linija metroa i kašnjenje letova na aerodromu “LaGuardia”.U toku noći, pojedine oblasti su zabeležile padavine do 13 centimetara, a očekivalo se još 18 centimetara tokom dana, izjavila je guvernerka Njujorka Keti Hočul u jutarnjim satima.Iako se situacija smirila do podneva, gradonačelnik Erik Adams je apelovao na građane da ostanu kod kuće, ukoliko to mogu.

“Ovo nije kraj, i ne želim da se građani zavaravaju da je oluja gotova, jer nije”, rekao je na brifingu za novinare. On i guvernerka Hočul su proglasili vanredno stanje.Zvanično nema izveštaja o smrtnim slučajevima do podneva, ali su stanovnici morali da se bore kroz poplavljene delove grada. Saobraćaj je bio obustavljen, a voda je preplavila puteve do nivoa točkova automobila, prisiljavajući vozače da napuste svoje vozilo. Prisila Fontalio je izjavila da je ostala zarobljena u svom automobilu na autoputu koji nije bio poplavljen, ali je čekala više od tri sata u saobraćajnoj gužvi.”Ovo je nešto što nikada ranije nisam videla”, rekla je.

Kako je kiša prestala padati, stanovnici Bruklina su izašli iz svojih kuća kako bi procenili štetu i počeli proces ispumpavanja vode iz mnogih poplavljenih podruma. U nekim delovima grada, voda je dosezala do pojasa građana, a neki su koristili gajbe kako bi prešli preko poplavljenih ulica.Srednjoškolac Malači Klark je gledao poplavljenu raskrsnicu, ne znajući kako da nastavi putovanje kući u Bedford-Stajvesantu, kvartu Bruklina. Pokušao je uhvatiti autobus i voz, ali bezuspešno.”Kada oluja obustavi autobuse, znate da je ozbiljno”, rekao je.

Mnoge škole u Bruklinu su evakuisane i zatvorene dok se ne otklone štete. Drugde, društvene mreže su bile prepune fotografija i videa koji su prikazivali vodu koja je prodrla u metro stanice i podrume.Dominik Ramuni, meteorolog u Nacionalnoj meteorološkoj službi u Njujorku, je objasnio da je kiša rezultat obalne oluje sa niskim pritiskom koji se kretao istočnom obalom iz Atlantskog okeana.

“Ovo će biti jedan od najkišnijih dana ove godine”, dodao je Ramuni.Ovaj potop se dogodio manje od tri meseca nakon smrtonosnih poplava u dolini reke Hadson u Njujorku, izazvanih olujom. Takođe se dogodio nekoliko godina nakon što je uragan Ida doneo rekordne padavine na severoistoku i prouzrokovao smrt najmanje 13 osoba u Njujorku i okolnim područjima.

Zvaničnici grada Njujorka upozorili su građane da se pripreme za buduće ekstremne vremenske uslove uzrokovane klimatskim promenama, jer toplija atmosfera čini oluje intenzivnijim i češćim, što dovodi do obilnih padavina, prema stručnjacima za atmosferske nauke.

Regenerate
Preporučujemo