U idiličnom gradu Sjenica, porodica Tahirović ističe se kao primer neustrašivih heroja, iskazujući pravu snagu ljubavi kroz svoju životnu priču. Pre dvanaest godina, Marina i Zlatko su suočeni s najvećim izazovom svog života kada je njihov sin Luka došao na svet. Iako je trudnoća protekla uredno, a Luka je dobio ocenu devet na rođenju, lekari su brzo saopštili da ima Daunov sindrom i srčanu manu koja zahteva operaciju do četvrte godine života.

Prva reakcija medicinske sestre, koja je pitala jesu li razmišljali o ostavljanju deteta u domu, ostala je urezana u Marininu pamćenje. Šokirana tim pitanjem, Marina i Zlatko nisu ni trenutka razmišljali o odustajanju. Zlatko je rekao: “To je naše dete, ne bih ga dao ni za šta na svetu.” Odlučili su da će učiniti sve što je u njihovoj moći da Luka ima normalno detinjstvo i život.Počeli su raditi vežbe s fizioterapeutima već od drugog meseca Lukinog života. Prvobitno nije mogao samostalno ni da drži glavu, ali uz njihovu upornost i posvećenost, Luka je napredovao iz dana u dan. Iako je prošao kroz operaciju srca i mnoge izazove, Marina i Zlatko nisu odustajali.

Nekoliko godina kasnije, porodica Tahirović je dobila još jednog člana, kćerkicu Milu, koja danas pomaže Luku u mnogočemu. Bez ikakvog pritiska ili zahteva roditelja, Mila je shvatila da je njen brat potrebuje i uvek je uz njega.Sada, Luka je integrisan u sve aspekte porodičnog života. Putovanja, izleti, restorani, i svakodnevni zadaci – Luka je uvek prisutan. Nisu ga definisale njegove teškoće, već ljubav i podrška porodice. Marina ističe da je rezultat tog tretmana to što Luka pozdravlja komšiluk, ponaša se kao svako drugo dete u javnosti i obavlja mnoge svakodnevne zadatke samostalno.

Luka je strastven zaljubljenik u muziku i uživa u pesmama grupe Crvena jabuka i Dina Merlina. Takođe, voli da crta i vozi bicikl, a porodica zajedno vodi YouTube kanal gde dele svoje recepte i porodične trenutke.Iako postoje izazovi, posebno tokom Lukinih faza ranog puberteta, Marina i Zlatko ostaju pozitivni i puni podrške. Za sve roditelje koji se suočavaju s sličnim izazovima, Marina ima jednostavnu poruku: “Teško je, ali ne smete odustati. Ma koliko teško bilo, sutra će biti bolje. Od sedenja i plakanja zaista nema ništa.” Porodica Tahirović je dokaz da ljubav, snaga i istrajnost mogu prevazići sve prepreke.

Preporučujemo