Josip Broz Tito i Jovanka Broz nisu imali zajedničke potomke, a prema mišljenju njezine sestre, ta odluka je vjerojatno bila rezultat Jovankinog osobnog izbora. Josip Broz Tito je bio u braku s nekoliko ženama, no najpoznatija među njima bila je Jovanka Broz. Unatoč njihovoj slavnoj vezi, točan datum njihovog vjenčanja ostao je nepoznat sve do danas. Vjenčanje se dogodilo u tajnosti, vjerojatno 1951. ili 1952. godine, a ceremoniju su obavili kumovi Ranković i Gošnjak. Nijedna članica obitelji nije prisustvovala vjenčanju, budući da je sve bilo organizirano u najstrožoj intimi, bez velikog pompa i javne pozornosti.

Nada Budisavljević, mlađa sestra Jovanke Broz, opisuje tu situaciju u svojoj knjizi “Nada Budisavljević: Moja sestra Jovanka Broz”. Ona naglašava da je Jovanka Broz svojim vjenčanjem s Titom odabrala posvetiti se njemu u potpunosti, bez obzira na sve poteškoće koje su ih pratile. Nada pretpostavlja da je odluka o nepostojanju djece u njihovom braku vjerojatno bila Jovankina, a to je moglo biti motivirano željom da se sačuva Titova politička pozicija.

Ona je cijelog svog života stajala uz Tita, služeći mu kao vjerni oslonac i štitila ga od brojnih izazova. U javnosti je često djelovala kao žena neuništive snage, što je bilo izvor brojnih spekulacija i zloupotreba. Jovanka Broz preminula je 2013. godine u dobi od 88 godina, ostavljajući iza sebe bogatu povijest i nasljeđe iz vremena bivše Jugoslavije.

Preporučujemo