Svi se vraćaju s mora s Fatimskim okom, ali nitko ne zna što to znači: što se događa ako ga unesete unutra, garantiramo da nemate pojma
Skoro svako domaćinstvo ima amajliju u obliku oka, Fatimsko oko, Tursko oko ili Nazarovo oko, koja je nezaobilazan suvenir s ljetovanja. Znate li što to zapravo znači?
Skoro svako domaćinstvo ima amajliju u obliku oka, Fatimsko oko, Tursko oko ili Nazarovo oko, koja je nezaobilazan suvenir s ljetovanja. Znate li što to zapravo znači?

Nazar je izvedeno iz arapske riječi “nazara” (vidjeti), a ovo kristalno plavo oko jedan je od zaštitnih simbola tengrizma, drevne religije turskog naroda. Nazar je vrlo čest u Turskoj, Grčkoj, Cipru, Egiptu, Afganistanu, Iranu, Libanonu… Možete ga pronaći u kućama, uredima, automobilima, nakitu i ukrasima za dom. Prema islamskoj tradiciji, Muhamedova kći Fatima je svom zaručniku poklonila komad plavog stakla, a on je uz pomoć ove amajlije uspješno završio svoj put, savladavši sve moguće prepreke.

Obično se izrađuje od ručno rađenog stakla, a iako je najčešće plave boje, dolazi i u bijeloj i crnoj, a ponekad i u zlatnoj boji. U biti, to je kršćanski ekvivalent križa koji štiti onoga tko ga nosi od urokljivog oka.

Imate li turske oči kod kuće? To je ono što ovaj amulet zapravo privlači u vaš dom

Fatimsko oko često se postavlja kraj kućnih vrata kako bi se izmjerio i procijenio svaki posjetitelj, a majke ga često stavljaju uz krevete svojih beba kako bi svoju novorođenčad zaštitile od zlog, urokljivog oka.

Vjeruje se da Oko Fatime uklanja sve negativne vibracije s onoga tko nosi amulet jer je njegov sastav napravljen od stakla, bakra, željeza, vode i soli.

Fatimine oči mogu i puknuti, što se, pretpostavlja se, dogodilo dok je radio posebno težak posao. U tim slučajevima treba ga zamijeniti novim kako bi bio potpuno funkcionalan.

Preporučujemo