Tijekom proizvodnje krastavaca često se susrećemo s gorčinom, neugodnim okusom uzrokovanim nepravilnim zalijevanjem.

Da biste izbjegli ovu neugodnu situaciju i uživali u svježim, sočnim krastavcima, ključna je pravilna vlažnost tla.

Neredovito ili nedovoljno zalijevanje te korištenje hladne vode najčešći su uzroci stvaranja cucurbitacina, tvari odgovorne za gorak okus krastavaca.

Kako vaša žetva ne bi imala ovaj loš okus, važno je održavati tlo umjereno vlažnim.

Prema istraživanjima stručnjaka, optimalna temperatura vode za zalijevanje krastavaca je između 25°C i 28°C.

Preporuča se da imate pri ruci posudu s toplom vodom kako biste svoje biljke mogli zalijevati u bilo kojem trenutku. Ovisno o vremenskim uvjetima u vašem vrtu i vrsti tla, idealno je zalijevanje krastavaca 1-2 puta tjedno.

 

Prilikom zalijevanja važno je namočiti tlo do dubine od oko 20 cm, ali pazite da voda ne dopire ispod korijena kako ne bi došlo do truljenja. Važno je da tlo bude umjereno vlažno kako bi se izbjeglo prekomjerno isušivanje, ali i stvaranje močvarnih uvjeta.

Što se tiče prskanja lišća krastavca vodom ili otopinom gnojiva, preporučuje se to učiniti nakon 18 sati, kada je zrak svjež i nema više izravne sunčeve svjetlosti.

To će omogućiti biljci da apsorbira vodu i hranjive tvari, a da je ne ošteti jaka sunčeva svjetlost.

Pažljivim podešavanjem zalijevanja i održavanjem optimalnih uvjeta možete ubrati ukusne, svježe krastavce bez trunčice gorčine. Pridržavajući se ovih smjernica, vaš će vrt postati raj za ljubitelje ovog osvježavajućeg povrća.

Preporučujemo