Sezona respiratornih infekcija je sada u punom jeku, a mnogi se žale na uporne napade kašlja koji ne popuštaju, ne obazirući se ni na dostupne preparate za ublažavanje simptoma. Doktorka Ivana Stefanović naglašava važnost ozbiljnog pristupa kašlju i pravovremenog obraćanja lekaru.

Dugotrajni kašalj često proizlazi iz prethodne respiratorne infekcije. Ako se javlja sa dodatnim simptomima, posebno kod dece, važno je posavetovati se sa pedijatrom, ističe dr. Ivana Stefanović za RTS.Nakon što prođe respiratorna infekcija sa simptomima poput groznice i malaksalosti, a ostane samo kašalj – ako su pluća čista, a krvna slika je dobra, verovatno je da kašalj proističe iz samog virusa koji je oštetio respiratorni epitel. Sada vaš disajni sistem reaguje intenzivnije na sve nadražaje nego ranije – objašnjava doktorka. Kašalj može trajati i do mesec dana.

Da biste se oslobodili ovog upornog kašlja, potrebno je vreme – kod nekoga mesec dana, kod nekoga i duže. Međutim, važno je nastaviti sa simptomatskom terapijom, konzumirati dosta toplih napitaka i uzimati pastile koje anesteziraju respiratorni sistem, sprečavajući burnu reakciju, preporučuje dr. Stefanović.S druge strane, svaki kašalj koji nije povezan sa respiratornom infekcijom obavezno zahteva dodatno ispitivanje kako bismo utvrdili osnovni uzrok – naglašava doktorka.Zbog ovih problema, važno je da se virus propisno leči. Dr. Ivana Stefanović upozorava da njene kolege sa Infektivne klinike primećuju povećan broj pacijenata sa upalom pluća koja proističe iz običnog virusa prehlade.Da biste izbegli teže komplikacije, važno je da svaki virus odleži najmanje sedam dana, a ponekad i duže – naglašava dr. Stefanović.

Preporučujemo