Novak Đoković, svetski poznati teniser, nije samo virtuoz na teniskim terenima, već je i duboko posvećen svojoj veri. O ovom aspektu njegovog života više puta je svedočio sam Novak, naglašavajući koliko mu vera znači kako u ličnom životu, tako i u profesionalnoj karijeri. Nedavno je tokom sezonske pauze pronašao vreme da na poseban način izrazi svoju veru – krštavanjem svoje dece. Dok je patrijarh srpski Porfirije krstio Taru i Stefana, Novakova majka Dijana je otkrila detalje o njegovom krštenju u emisiji “Dok anđeli spavaju” koju je vodila Marina Rajević Savić na “Sputnjiku”.

Dijana Đoković, Novakova majka, delila je sa slušaocima svoje lično iskustvo i porodičnu pozadinu. Iako su njeni roditelji poreklom iz Vinkovaca, životni put ih je vodio na različita mesta, najčešće u Beogradu i Nišu, zbog vojničkih premeštaja očeva službe. Dijana ističe da nije odrasla u religioznoj porodici, te da nije imala priliku da prenese veru na svoju decu. Njena porodična prošlost bila je obeležena više političkim okolnostima nego verskim tradicijama.

 

“Dok anđeli spavaju” otkrila je da je sam Novak Đoković, zajedno sa mlađim bratom Markom, kršten u maju 1992. godine. Ova odluka nije bila spontana, već je proizašla iz želje Stankine, njihove bake, kao i majke Srđana Đokovića. Dijana je podelila intimni trenutak iz porodične istorije, ističući da u Srđanovoj porodici krštenje nije bilo prisutno zbog različitih okolnosti, možda i zbog nemogućnosti ili ograničenja u vreme kada su živeli. Stanka, bolesna od raka kostiju i pred smrću, izrazila je snažnu želju da preminuću krsti unuke, što je dovelo do ceremonije krštenja u maju ’92. Tada je Novak imao pet godina, a Marko nije ni imao godinu dana.

Ovaj intimni i emotivan trenutak porodičnog okupljanja i odluka da se krštenje obavi predstavljaju važan segment u životu Novaka Đokovića, dodajući dublje značenje njegovoj vezi s verom. Fotografije sa ceremonije krštenja Novakove dece svedoče o ovom dragocenom i ličnom trenutku u životu jednog od najuspešnijih tenisera u svetskoj istoriji.

Preporučujemo