Ispovijest jedne porodilje, koja je inače bila prvorotka o iskustvu nakon izlaska iz porodilišta i povratka kući, prenerazila je ljude. Da tvar bude još tužnija je to što ovo nije izolovan primjer, već sve je učestalija pojaka, na što su potvrdu dali i mnogi komentari ispod objave koja je osvanula na Tviteru, u kojima su žene odlučile da progovore o slični situacijama i nedoličnim ponašanjima od strane suružnika i njihove porodice, nakon povratka iz bolnice.

Image
“Kad sam se ja porodila, nakon teškog porođaja gde smo i dete i ja jedva preživeli, nakon što su nas otpustili iz bolnice, dočekala nas je puna kuća muževljeve rodbine. Tu su osim svekrve i svekra bile i tetka, neviste, rođake. Ja, prvorotka, balava i potupuno nepripremljena na situaciju ležala sam sva krvava i držala novorođenog sina na sisi, pokušavajući sa užasnim šavom nakon epiziotomije da se namestim i nahranim ga, iako nije imao refleks za sisanje. Ja sam pokušavala, a oči su buljile u moju krvavu spavaćicu, modre ruke od infuzija, moje grudi, moje dete. Posle sam čula od nekog da je neko od prisutnih rekao da mi je kuća tom prilikom bila prljava. I sada sam ljuta na sebe samu kad se setim toga i žalim što ih sve tada nisam poslala u tri PM”, pisalo je u objavi na Tviteru.

Traumatična svjedočenja bh. porodilja: “Primijetila sam da je krenulo po  zlu…” | Tuzlanski.ba
Neki su oštro odlučili da iskritikuju muža porodilje iz prvobitnog tvita jer se nije udostojio da je dočeka u čistoj i sređenoj kući.

“To što je tu primedbu za prljavu kuću primila k srcu je samo odraz stanja u porodici: muž se ne laća kućnih poslova. Da muž i inače radi po kući, mogla bi samo da trepne i kaže da nije obavio svoj deo posla”.

Skrining mentalnog zdravlja porodilja i trudnica – BLINK.ba

Na kraju svega, neki standardi u međuljudskim odnosima, bračnom životu i poštovanju žena moraju da se postave. Ako neko ne umije na svojim, neka uči na tuđim greškama, a ovo je odličan primjer za to. Ako je već neko drugi morao da prođe golgotu, izvucite pouke kako se ne smijete ponašati prema svojim supugama i majkama svoje djece.

Preporučujemo