Godine 1983., hrabri lovac na škampe Rej Baundi (28) zajedno sa svojim neustrašivim saputnicima – skiperom Denisom Patrikom Marfijem (28) i vrsnom kuvaricom (i Rejovom devojkom) Lindi En Horton (21) – zaplovio je morem Australije na brodu kompanije “Nju Ventur”. Baundi, kapetan broda, doživeo je pakao tokom dramatičnog događaja koji se odigrao usred Koralnog mora.

Sudbina je htela da se njihov brod, krenuvši iz Taunsvila, prevrne usred oluje, otprilike 100 kilometara od obale na kojoj su krenuli u nedelju uveče. “Marfi je skočio u vodu s palube, dok su Lindi i ja ostali zarobljeni u kormilarnici. Na kraju smo se svi našli na vrhu prevrnutog trupa, pitajući se kako ćemo preživeti”, izjavio je Baundi. Držali su se za olupinu koja je obuhvatala dasku za surfovanje, prsten za spasavanje i komade stiropora iz kutija za škampe dok je ostatak broda nestajao u dubinama mora. Iz bolničkog kreveta, Baundi je kasnije novinarima otkrio da ih je ajkula približila u ponedeljak uveče.

Troje hrabrih prijatelja odlučilo se veslati na daskama za surfovanje prema obližnjem grebenu, koji je Rej prepoznao kao najbliže “kopno” dostupno njima. Dok se Rej držao za olupinu, primetio je tigrastu ajkulu od oko 4,5 metara koja ih je vrebala. “Nismo joj pridavali mnogo pažnje, misleći da će nas ostaviti na miru ako joj se ne suprotstavimo”, rekao je Baundi. “Ugrizla me je malo za nogu ispod daske za surfovanje, ali sam je udario drugom nogom i ona me je pustila”, dodao je.

Međutim, kad su se malo opustili, ajkula se vratila, a Marfi je vrisnuo: “Ima moju nogu, kopile ima moju nogu!” Baundi, emocionalno potresen, priznaje: “‘Šališ se’, rekao sam. Ali tada sam video krv izbijajuću na površinu kroz vodu. Bio sam u bezizlaznoj situaciji jer nismo imali čamac i nismo mogli zaustaviti krvarenje, a ajkula se mogla ponovo vratiti. Nisam znao kako dalje postupiti.” Pričao je novinaru o svojim osećanjima dok se njihov strah obistinjavao. “Ajkula se vratila, a ja sam rekao Marfiju: ‘Šta želiš da radimo?’ On je odgovorio: ‘Vi bežite. Skupite sve stvari. Ostavite me.’ I tada je otplivao nekoliko metara dalje od nas”, rekao je Baundi, čiji su glas bile prigušene emocije. Nažalost, Marfi je otplivao dalje od prijatelja kako ne bi krvario u njihovoj blizini, ali ajkula ga je ubrzo ubila.

Situacija je privremeno delovala pod Montrolom nekoliko narednih sati, iako Lindi, nakon Marfijeve smrti, nije prestajala vrištati. Baundi je uspeo umiriti Lindi i povratiti joj raspoloženje, shvativši da će stići do grebena u jutarnjim satima zahvaljujući Denisovoj žrtvi. Oko četiri sata ujutro, dok su nastavljali prema grebenu, ajkula ih je ponovno napala. “Lindi je sedela u remenu koluta za spasavanje kada sam primetio da dolazi ponovno. Bio sam prilično siguran da je u pitanju ista ajkula. Polako je prošla pored mene, a zatim naglo okrenula i zgrabila Lindi oko ruku i grudi. Držao sam je za ruku dok ju je ajkula protresla tri ili četiri puta. Ispustila je samo jedan mali cik kad ju je ajkula zgrabila, i odmah sam znao da je mrtva”, s tugom je opisivao Baundi dok je ajkula besno trestala Lindino telo.

Rej je morao nastaviti dalje, svestan da je greben blizu, plivajući što brže može. U trenutku kada je ugledao greben i pomislio da mu se muke konačno bliže kraju, veliko peraje ponovno se pojavilo na površini vode u njegovoj blizini. Svesno da je tako blizu spasenju, Rej je iskoristio poslednju preostalu energiju i plivao prema grebenu. Nekim čudom, u poslednjem trenutku naišao je na talas koji je iskoristio da “zajaše” i stigne do grebena na vreme, izbegavajući sudbinu svojih nesrećnih saputnika.

Rejevo zastrašujuće iskustvo konačno se završilo sledećeg dana kada je spasen nakon 36 sati. Priča je bila toliko upečatljiva i jeziva da je postala osnova za film “Greben” (“The Reef”) iz 2010. godine, u kojem grupa turista, suočena s tonućim brodom usred Koralnog mora, odlučuje preplivati 50 kilometara do izolovanog ostrva, suočavajući se s napadom vel

Preporučujemo