Da li su roditelji odgovorni za razvoj manipulativnog ponašanja kod svoje dece tokom vremena? Postavlja se pitanje kako efikasno suzbijati ovakvo ponašanje. Često je teško okriviti roditelje ukoliko se dete razvija u manipulatora, budući da niko ne želi da mu dete odrasta nezadovoljno, pohlepno i ćudljivo.

Dok neki roditelji primenjuju pristup prijetnji, grdnje ili ignorisanja kako bi disciplinovali dete, drugi se trude da koriste taktiku pregovaranja kao odgovor na manipulacije.

Evo kako roditelji postupaju, i kako deca reaguju na ove pristupe:

 1. Korišćenje pretnji i vikanja – Međutim, važno je zapamtiti da je vikanje često znak očaja. Stalno vikanje može postati normalno za dete, koje će naučiti da je to jedini način da privuče pažnju.
 2. Primena fizičkog nasilja – Neki roditelji veruju da se poslušnost može postići samo kroz fizičko kažnjavanje. Važno je shvatiti da ovakav pristup vodi ka nedostatku inicijative, neodgovornosti i nesposobnosti kod deteta.
 3. Zabrane – Ograničavanjem deteta u aktivnostima kao što su skakanje po lokvama ili farbanje zidova, roditelji mogu ugušiti prirodnu želju za istraživanjem, što može ograničiti razvoj i interesovanja deteta.
 4. Stvaranje potrebnih uslova za učenje – Roditelji treba da postave prioritete i odluče šta je važnije – potpuni razvoj deteta ili očuvanje čistoće tepiha. Razumevanje detetovih potreba i pružanje podrške, umesto postavljanja bespotrebnih zabrana, može doprineti pozitivnom razvoju.
 5. Postavljanje se u poziciju deteta – Deca često ne razumeju opasnosti, povrede i novac na isti način kao odrasli. Razgovor i razumevanje umesto grdnje mogu pomoći u prevazilaženju hirova.

Da biste izbegli greške u roditeljstvu, držite se sledećih pravila:

 1. Naučite biti odgovorni – Budite primer svojoj deci, dozvoljavajući im da osete posledice svojih postupaka.
 2. Pokažite snagu karaktera – Postavite jasna pravila i ograničenja koja dete treba poštovati, uz istovremeno poštovanje starijih.
 3. Održavajte obećanja – Držite svoje reči kako biste sprečili nekontrolisano ponašanje dece.
 4. Pozitivan odnos prema detetu – Izražavajte pozitivnost prema detetu, izbegavajući kritike u javnosti.
 5. Podstičite talente deteta – Aktivnosti koje podržavaju talente deteta mogu smanjiti dosadu i negativno ponašanje.
 6. Pohvalite dete – Ispričajte se lepim rečima, ističući zadovoljstvo kada dete postigne uspeh.

Savremena deca često koriste manipulaciju, ali roditelji mogu sprečiti ovakvo ponašanje ako se uzdrže od kricanja i suza, promovišući umesto toga pozitivan primer. Glavni cilj roditeljstva je odgajati samopouzdanu, svrsishodnu i srećnu osobu, što se u većini slučajeva postiže ličnim primerom.

Preporučujemo