Kao što je već svima poznato, kada nas zaustavi saobraćajna policijam bilo da je u pitanju rutinska kontrola ili nešto drugo, oni uvijek prilaze sa zadnje strane,a vi kao vozač u retrovizoru imate priliku vidjeti kako policajac dodiruje gepek ili neki drugi dio vašeg automobila Naravano pod uslovom da ste pratili. Ipak, da li znate razlog zbog čega to rade ? Nevjerovatno je prosto, ali i genijalno u isto vrijeme.

Što vam policija smije raditi, a što ne smije - tportal
Ako vozač napravi neko krivično djelo, u toku samog zaustavljanja ili kasnije, bilo da povrijedi policajca ili nekog drugog, zbog otiska prsta koji je policajac ostavio predstavlja značajan dokaz. Otisci prstiju koji su ostali na automobilu mogu dokazati da je policajac zaista prišao vozilu i imao susret s određenim vozačem. U slučaju nužde, vozač koji je ostavio svoj automobil i pobjegao se može locirati na osnovu otisaka prstiju na njegovom automobilu.

A još jedan razlog za dodirivanje gepeka jeste provjera da li se neko nalazi u njemu, odnosno da li je kidnapovanje u pitanju. Ova procedura prvobitno se razvila kako bi policajci malo uplašili vozača i ostale osobe u vozilu.

Saobraćajna Policija, Loznica

U slučaju da vozač posjeduje neke nelegalne supstance ili 0ružje , odmah će početi da sakriva i prije nego što policajac stigne do prozora, a neočekivano kuckanje može da ga zbuni i poveća šansu za hvatanje. Ova praksa se polako napušta u SAD zbog velikog broja napada na policajce jer kuckanjem odaju svoju poziciju i tako olakšavaju kriminalcima da ih iznenade i napadnu.Saobraćajna Policija, PolicijaSaobraćajna Policija, Policija

Policajci ne dodiruju samo gepek, već i zadnji far automobila iz potpuno istog razloga, a u nekim situacijama to im daje dovoljno vremena da procjene situaciju i ima li opasnosti.

Preporučujemo