Dok neki vjeruju da je to prirodni problem, drugi su zabrinuti da to nije zdravstveni problem.

Tako su znanstvenici sa Sveučilišta u Teksasu proučavali ovu temu.

Tijekom svoje studije miševima su tri dana davali kavu koja je stimulirala pokretljivost crijevnih mišića bez obzira na dozu kofeina.

“Nakon tri dana ispijanja kave kod štakora se povećala aktivnost mišića u tankom crijevu. To znači da i štakori, kao i ljudi, moraju imati veliku nuždu nakon ispijanja kave. Čak se i broj bakterija u izmetu smanjio. Naime, kod štakora se povećala aktivnost mišića u tankom crijevu. To znači da štakori, kao i ljudi, moraju imati veliku nuždu nakon ispijanja kave.” Zanimljivo je da ovi učinci nemaju nikakve veze s kofeinom, budući da kava bez kofeina ima slične učinke na probavu”, rekao je glavni autor studije, Shuan Cheng Shi iz The Mirrora.

kava

Smatra se da je laksativno djelovanje kave posljedica njezinih kiselih svojstava. Dokazano je da klorogenska kiselina u kavi proizvodi više razine želučane kiseline, što aktivira rad probavnog sustava.

Dakle, sljedeći put kad vas kava natjera na zahod, znajte da je to zbog kave, a sve je to dobro za vaše zdravlje.

bonus:

Mnogi od nas se pitaju je li kava zdrava za naše tijelo, a to je pitanje koje stručnjaci često postavljaju. Naravno, ima mnogo dobrobiti za tijelo, ali morate biti svjesni nekih stvari.

Kava je važan antioksidans, čak se pokazalo da u nekim slučajevima sprječava razvoj malignih stanica – ali ako je pijete na prazan želudac, onda stvari nisu tako pozitivne.

Ispijanje šalice obične crne kave na prazan želudac može potaknuti proizvodnju želučane kiseline, što može biti posebno iritantno za osobe s gastritisom. Čak ni zdrav želudac nije imun, jer pojačano lučenje želučane kiseline može uzrokovati nelagodu i probavne smetnje dok jedete.

Neprobavljive bjelančevine mogu uzrokovati nadutost, žgaravicu, povraćanje, iritaciju, upalu, pa čak i rak debelog crijeva. Stoga stručnjaci preporučuju da prije ispijanja kave pojedete barem jedan komad kruha.

Healthyfoodteam preporuča da ako već ne možete jesti tako rano, barem je razrijedite mlijekom.

Preporučujemo