Nakon nedelja koje su nas mazile gotovo prolećnom klimom, poslednjih dana smo iznenada prebačeni u pravi zimski scenario, sa snegom koji prekriva pejzaž i temperaturama koje se spuštaju ispod nule. U ovakvim uslovima, boravak u vozilu postaje prava izazov, te se često suočavamo s potrebom da zagrejemo kabinu pre nego što krenemo na put. Nažalost, tradicionalno paljenje vozila i uključivanje grejanja nekad može potrajati duže nego što bismo želeli.

Srećom, postoji jednostavan trik koji može značajno ubrzati proces zagrevanja automobila. Iako većina vozača obično pali vozilo nekoliko minuta pre vožnje i odmah stavlja grejanje na maksimum, stručnjaci iz organizacije Trusted Automotive Professionals (TAP) predlažu alternativni pristup koji bi mogao biti efikasniji.

Prema njihovom savetu, vozači bi trebalo da počnu s postavljanjem temperature u kabini na najnižu moguću vrednost i isključe ventilaciju čim upale vozilo. U objavi koja je stigla od strane TAP-a, naglašeno je da pojačavanjem grejanja i ventilacije odmah nakon startovanja vozila, samo dovodimo hladan vazduh u unutrašnjost kabine, što nije od koristi. Preporuka je da se ventilacija isključi, a nakon nekoliko minuta vožnje, postavite grejanje na najvišu temperaturu i ponovno uključite ventilaciju. Prema njihovim tvrdnjama, ovakav postupak omogućava najbrže zagrevanje kabine, iako možda zvuči neobično.

Važno je napomenuti da vozači koji poseduju automobile s automatskim klima uređajem možda neće morati primenjivati ovaj savet, jer će njihova vozila automatski prilagoditi temperaturu kako bi obezbedila optimalnu udobnost. Ovaj trik je pre svega namenjen onima s manuelnim kontrolama klime.

Uzimajući u obzir nagle promene vremenskih uslova koje smo nedavno doživeli, ovakvi saveti mogu biti od koristi svim vozačima koji žele brzo i efikasno zagrejati svoje vozilo, čineći zimske vožnje udobnijim iskustvom.

Preporučujemo