Promene u našem fizičkom izgledu su neizbežne tokom vremena, i to ne bi trebalo da imamo na umu kada govorimo o ljubavi. Međutim, to često nije slučaj, posebno kada osećanja nisu onakva kakvim se čine na prvi pogled. Sledeća priča osvetljava složene aspekte takvih situacija.

“U braku sam već tri i po godine, i tokom tog vremena postepeno sam dobila na težini. Idealno bi bilo reći da me moj suprug prihvata bez obzira na promene, ali nažalost, stvari nisu išle u tom smeru. Nedavno mi je iskreno rekao da više nema seksualno interesovanje prema meni zbog moje telesne mase. Ovo je znatno narušilo moje samopouzdanje i odnelo poslednji trag samopoštovanja koji sam imala. Nažalost, naša intimna veza nikada nije bila zadovoljavajuća; moj suprug ne pokazuje veliku seksualnu želju i seksualni odnosi su se događali isključivo ako sam ja preuzimala inicijativu i obavljala sve “teške” zadatke. Trenutno imam 31 godinu, a on 34.

Kada smo se upoznali, nosila sam veličinu S, a sada nosim L”, rekla je žena, dodajući da ima i povredu kolena koja dodatno komplikuje njihov intimni odnos, ali čini sve što može kako bi zadovoljila svog supruga (nažalost, on se očigledno ne trudi isto). “Sada mi je čak rekao da sam preteška čak i za to. Poslednji put kada smo imali odnos, doslovno mi je naredio da se sklonim čim je doživeo vrhunac, što me duboko povredilo. Nažalost, nije pokazao interesovanje za to da i ja doživim zadovoljstvo”, podelila je ona uznemirujuće detalje.

Sasvim razumljivo, žena je osećala duboku tugu i nemoć: “Sada sam u veoma teškoj situaciji, ali čak i pored svega, nikada ne bih prevarila svog supruga. Nekoliko puta sam ga uhvatila kako flertuje i šalje poruke drugim ženama na društvenim mrežama, i ne bih bila iznenađena kad bih saznala da me prevario. Kako mogu popraviti stvari i ponovno postati privlačna? Zna da jako želim decu, ali kako će se to dogoditi ako me više ne privlači? Jedina stvar koju znam jeste da moram da izgubim na težini.”

Deidre, terapeutkinja iz britanskog The Sun, koja je pomogla mnogim parovima, pružila je sledeći savet: “Tvoja telesna težina nije problem ovde, pravi problem leži u sebičnom i surovom ponašanju tvog supruga prema tebi. On je toliko loše postupio prema tebi da si izgubila samopouzdanje i sada veruješ da je tvoja težina problem. On zna da želiš decu, ali sada odbija da ima intimne odnose s tobom dok te ponižava i flertuje s drugim ženama. Deluje kao da ga nije briga za tvoja osećanja. Moja preporuka je da potražiš pomoć od nekoga izvan ovog odnosa kako bi ti pomogli da bolje sagledaš njegovo ponašanje, a čini se da on iskazuje narcisoidne tendencije.”

U ovoj priči, jasno je da je problem duboko ukorenjen u ponašanju supruga, a ne u težini žene. Osećanja, komunikacija i poštovanje u braku su ključni faktori, a terapeuti i profesionalna pomoć mogu biti od suštinskog značaja za rešavanje ovakvih problema.

Preporučujemo