Britanska kraljica Elizabeta II pre*inula je u četvrtak iznenada u svom domu u Škotskoj. Nakon sedamdeset godina na tronu, Velika Britanija neće više biti ista a građani i mediji prisjećaju se zanimljivih događaja iz bogate prošlosti najdugovečnije vladarke u istoriji zemlje.

Bakingemska palata, britanski dvor
Jedan od njih je izazvao je najveći skandal u istoriji Velike Britanije. Inače, posjetioci nisu neoubičajan prizor u Bakingemskoj palati. Pandemija je ogrančila njihov broj, ali je prije pandemije hiljade ljudi defilovalo hodnicima kraljevske rezidencije radi državnih događaja, prijema i obilazaka, o vojsci osoblja koje održava palatu i brine o kraljevskoj porodici, da se i ne govori.

 

Ali nepozvani posjetitelji? To je sasvim druga stvar. Provaliti u dom britanskog monarha, a kamoli u spavaću sobu Njenog Veličanstva dok ona spava ozbiljan je podvig. Ono što je nevjerovatno da je čovjeku 1982. godine to pošlo za rukom uz relativno malo truda. Ko je Majkl Fagan koji je pokrenuo je jedan od najvećih bezbjednosnih skandala u britanskoj istoriji.

Michael Fagan: Why did he break into the Queen's bedroom? The Crown true  story | The Independent

Rođen 1950. u Klerkenvelu u Londonu, Majkl Fagan je bio najstarije od troje djece. Napustio je školu sa 16 i zaposlio kao moler i dekorater. Oženio se 1972. i imao je četvoro djece. Nešto prije 7 sati ujutro 9. jula 1982. godine, Fagan je ušao u istoriju kada se, nakon noći pijančenja, popeo preko ograde Bakingemske palate i uz oluk popeo na krov. Skinuvši cipele i čarape (kasnije je za Indipendent rekao da mu ih je dvije godine kasnije vratilo osoblje palate, koje ih je tamo zateklo), ušao je u kraljevsku rezidenciju kroz nezaključan prozor.

Michael Fagan, the intruder who got to the Queen's bedroom after a night out

Neko vrijeme je lutao palatom, dva puta aktiviravši alarme, pregledao kolekciju maraka kralja Džordža V. Očigledno pod pretpostavkom da su upozorenja bila greška, policija je na straži isključila alarme. Isto tako, Fagan je tabloidu San rekao da je planirajući izlazak, razbio jednu od pepeljara u palati da bi mogao da presječe mrežu za golubove na krovu. Tom prilikom se slučajno posjekao.

Na kraju, Fagan se probio u rezidencijalno krilo palate i, kako piše magazin Tauns end kantri, nesvjesno ušao u spavaću sobu kraljice. Kao rezultat incidenta, koji je izazvao veliki skandal u očima javnosti, ministar unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Vilijam Vajtlo je navodno ponudio kraljici ostavku; međutim, ona je odbila.

Preporučujemo