Nakon snažne zimske oluje koja je poharala istočni dio Sjedinjenih Država, nevjerojatnih 811.000 domova i poslovnih prostora u 12 država suočilo se s potpunim mrakom jer je oluja izazvala prekid električne energije. Ovaj opsežni prekid, koji se dogodio neposredno prije dolaska niskih temperatura očekivanih tijekom vikenda, izazvao je ozbiljnu zabrinutost zbog potencijalnih posljedica. New York i Pennsylvania najviše su pogođeni, s gotovo 200.000 domaćinstava bez struje u svakoj državi, dok se New Jersey suočavao sa sličnim problemom s više od 127.000 pogođenih domova.

Ovi ekstremni vremenski uvjeti podsjećaju nas na događaje iz veljače 2021., kada su Teksas i nekoliko središnjih američkih država doživjeli sličnu krizu, ostavljajući milijune stanovnika bez pristupa osnovnim komunalnim uslugama poput struje, vode i grijanja tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Nedavna zimska oluja, poznata kao oluja Eliot, već je imala dubok utjecaj na energetsku industriju, postavljajući značajnu prijetnju stabilnosti elektroenergetskih sustava i sustava prirodnog plina u raznim dijelovima istočnih Sjedinjenih Država.

Dok istočne obale SAD-a pogađa oluja Eliot, europske nacije suočavaju se s razornim nesrećama. Određene regije Europe doživljavaju poplave, dok se druge bore s ekstremno hladnim uvjetima. Arktička eksplozija koja je pogodila sjevernu Švedsku i Finsku rezultirala je obilnim snježnim padalinama i nezapamćeno niskim temperaturama. Meteorolog Švedskog meteorološkog i hidrološkog instituta, Sverker Helstrom, izvijestio je o povijesno niskoj temperaturi od -43,6 stupnjeva Celzijevih u sjevernoj Švedskoj, što je najniža zabilježena temperatura u tom području od 1887. Godine. Nemilosrdne snježne padaline prisilile su evakuaciju mnogih ljudi koji su ostali zarobljeni u vozilima tijekom cijele noći. Slično tome, u finskoj općini Enontekiö temperature su pale na jezivih -42,4 stupnja Celzijusa, predstavljajući najnižu temperaturu zabilježenu u zemlji u posljednjih 18 godina.

Nedavna tragedija u sjevernoj Finskoj, gdje je žena izgubila život tijekom skijaške ekspedicije, dok je njezino dijete ostalo nestalo, ističe nemilosrdne uvjete s kojima se suočavaju pojedinci u Skandinaviji. Ovi ekstremni vremenski obrasci, obilježeni ekstremnim temperaturama i obilnim padavinama, jasno ukazuju na velike izazove koje klimatske promjene predstavljaju u različitim dijelovima svijeta. Na jugu Europe, snažne oluje i obilne kiše izazvale su široke poplave, što je rezultiralo izdavanjem upozorenja na poplave u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon prolaska oluje Hank. Posljedice klimatskih promjena, posebno ubrzanog porasta globalnih atmosferskih temperatura, postaju sve očitije i ozbiljnije, što zahtijeva hitnu međunarodnu suradnju kako bi se učinkovito odgovorilo na ove izazove.

Preporučujemo