Tragedija je zadesila porodicu Svetlane i Denisa Đ. iz Krasnojarska u Rusiji nakon što je njihova dvogodišnja ćerka preminula zbog posledica neadekvatne ishrane. Porodica, čiji su roditelji vegetarijanci, držala se veganske ishrane, isključujući meso, mleko, ribu i jaja iz njihovih obroka. Devojčica je nažalost platila cenu ovakvog načina ishrane, razvijajući ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući anemiju. Roditelji su odbili medicinsku pomoć i odlučili se za homeopatsko lečenje, koje, nažalost, nije uspelo. Nakon dva dana borbe za njen život, mala devojčica preminula je.Nakon šest meseci od tragedije, pokrenut je krivični postupak protiv roditelja zbog sumnje u ostavljanje deteta u opasnom stanju po život i neizvršavanje roditeljskih dužnosti. Najteža kazna koja im preti je zatvorska kazna u trajanju do tri godine.

Porodica je živela po principima veganske ishrane, uklanjajući sve životinjske proizvode iz svojih obroka. Odlučili su se da decu ne šalju u vrtić, smatrajući da su devojčice dovoljno komunikativne i društvene. Pedijatar nije bio obavešten o njihovim izborima, a nedostatak medicinske pomoći devojčici koja je razvila ozbiljne zdravstvene probleme postao je ključni faktor u ovoj tragediji.

Roditelji tvrde da, da su znali ozbiljnost situacije, odmah bi potražili medicinsku pomoć. Međutim, simptomi bolesti nisu bili očigledni, osim opšte slabosti, i nije bilo nikakvih drugih alarmantnih znakova bolesti.Ova tužna priča ističe važnost odgovorne i uravnotežene ishrane, posebno kod dece. Nada se da će slučaj ovog mladog života izgubljenog prerano služiti kao upozorenje drugim roditeljima da pažljivo razmotre nutritivne potrebe svoje dece kako bi im osigurali zdrav i bezbedan razvoj.

Preporučujemo