Riši Sunak, britanski premijer, izrazio je snažnu podršku Ukrajini tokom svoje nedavne posete Kijevu, obećavši da će zemlji pružiti vojnu pomoć u vrednosti od 2,5 milijardi funti tokom naredne godine. Ova izjava dolazi u okviru nastojanja da se pruži podrška Ukrajini u suočavanju s izazovima ruske agresije.

Tokom posete, Sunak je imao značajan susret s ukrajinskim predsednikom Volodomirom Zelenskim, tokom kojeg su lideri potpisali novi bezbednosni sporazum. Zelenski je odlikovao Sunaka Ordenom slobode, ističući njegov lični doprinos borbi zemlje protiv ruske agresije.

Na konferenciji za novinare, Sunak je istakao snažno partnerstvo između Velike Britanije i Ukrajine, naglašavajući da će Britanija ostati uz Ukrajinu ne samo u teškim trenucima već i u boljim vremenima koji dolaze.

“Ukrajina nikada neće biti sama. Stojimo uz vas danas, sutra i koliko god je potrebno,” rekao je Sunak, izražavajući odlučnost da podrži Ukrajinu u očuvanju njenog suvereniteta.

Premijer Sunak je naglasio ulogu Velike Britanije kao jednog od najbližih partnera Ukrajine, priznajući da je bezbednost Ukrajine povezana s bezbednošću same Velike Britanije. Uprkos izazovima, Sunak je najavio dalje korake u jačanju saradnje, uključujući povećanje vojne pomoći i isporuku najsavremenijih bespilotnih letelica. Osim toga, potpisivanje novog istorijskog sporazuma o bezbednosti ima za cilj pružanje dugoročnih garancija Ukrajini.

Ovo jasno poručuje da Velika Britanija nije samo politički, već i vojno posvećena pružanju podrške Ukrajini, ističući nužnost zajedničkog odgovora na regionalne i globalne bezbednosne izazove. Njegova izjava ima dublje značenje, naglašavajući važnost međunarodne solidarnosti u suočavanju s agresivnim postupcima ruske vlade i potrebu za odlučnim merama u cilju očuvanja stabilnosti i mira u regionu.

Preporučujemo