Jugoslavija je krasila bogata paleta talentiranih glumaca i glumica koji su svoje vještine pokazali u velikim filmskim djelima. Edita Majić, svojim zapanjujućim talentom i izvanrednom ljepotom, privukla je pažnju i ostvarila uspješnu karijeru u filmskoj industriji. Međutim, prije otprilike dvadeset godina, donijela je odluku koja će je odvojiti od tog svijeta. Odlučila je napustiti sve i pridružiti se redovnicama karmelićankama u samostanu sv. Josipa u Avili, Španjolska. U tom samostanu vodi strog život prema strogim pravilima. Hodaju bosi, boraveći unutar zidina samostana, lišene grijanja i tople vode u svojim skromnim sobama te spavajući na slamnatim ležajevima. Velik dio godine provode u postu i molitvi, posvećujući se duhovnim naporima.

Još 2003. godine, jedna hrvatska glumica opisala je svoju transformaciju kao neočekivani Božji dar ljubavi. Transformacija je došla munjevito, potpuno preplavljujući njezino biće bez upozorenja. Nenadano je donijela odluku da napusti sve u Hrvatskoj, što je šokiralo javnost. To je izgledalo kao brza odluka koja nije pružila jasno razumijevanje zašto je donesena. Mani Gotovac, spisateljica koja je radila s Editom, sugerirala je da je glumica teško podnosila nezadovoljavajući ljubavni odnos. Prema Mani, Edita je čak pokušala koristiti heroin kako bi pobjegla od stvarnosti. No, obitelj glumice i njezini bliski prijatelji odbacili su takve optužbe. Edita je odgovorila iz samostana u Avili, osporavajući optužbe i objašnjavajući da nikada nije bila bliska s Mani, stoga njeni navodi ne mogu biti uzeti kao pouzdani izvor.

U jednom intervjuu, Edita je ispričala o okolnostima koje su je dovele do posjeta karmelićankama. Njezina odluka bila je potaknuta nezadovoljstvom plitkim načinom života koji je do tada vodila. Nakon što je napustila svijet glume, odlučila je započeti novi život posvećen služenju Bogu. Tijekom tog vremena introspekcije, postavila si je pitanje svrhe postojanja: “Zašto postojimo?” Ako je ta svrha isključivo vanjska, da provedemo nekoliko godina u lijepom životu i zatim nestanemo u ništavilu, tijelo koje se raspada u hladnom grobu, onda bi bilo bolje da nema ni postojanja. U tom razdoblju, doživjela je duhovni poziv, osjećaj koji je izuzetno snažan. “Odbacivanje tog poziva uvijek je opcija, ali za one koji su iskusili Božju ljubav, odbijanje Božjeg poziva postaje gotovo nevjerojatno”, potvrdila je.

Godine 2017., sestra Edita je odlučila produbiti svoju posvećenost Bogu te je izabrala živjeti kao pustinjak u pustinji, izvan zidina samostana. Tijekom rujna 2017., Jadranka, majka glumice, progovorila je o sudbini svoje kćeri i otkrila jedan ključni detalj. Otkrila je da je Edita odlučila krenuti putem pustinjaka, živeći izvan uobičajenog okruženja samostana. Jadranka je osjećala da joj Bog postavlja nekonvencionalniji i radikalniji životni put. Od samog početka, osjećala je jasnoću tog puta – života u samoći i izolaciji. Sada, Edita boravi u zabačenom području, daleko od civilizacije, gdje provodi dane u potpunoj izolaciji kao pustinjakinja.

 

Preporučujemo