Voleli ga ili ne, celulit je prirodna pojava, iako su nas ubedili da je nepoželjna. Nastaje utiskivanjem potkožnog masnog tkiva ka površini kože, u donje strukture dermisa, stvarajući neravnine uglavnom na predelu butina, zadnjice i stomaka. Ako često postavljate pitanja kao što su da li ga se možete rešiti, od čega zavisi, ili da li se genetski nasleđuje, u nastavku ćemo vam doneti pet činjenica o celulitu.

  1. U većoj ili manjoj meri – svaka žena ima celulit, a to zavisi od vaše genetike. Nije važno koliko ste mršavi, jer celulit može i dalje biti prisutan. To je uglavnom povezano sa biološkom strukturom vaših ćelija i vezivnog tkiva. Međutim, ako imate višak kilograma, postoji veća šansa da će celulit biti izraženiji, s obzirom na to da je formiran od masnih ćelija ispod površine kože. Što ih je više, to je veća verovatnoća da će se celulit pojaviti.
  2. Muškarci imaju znatno manje šanse da dobiju celulit, zahvaljujući svojoj strukturi. Kod muškaraca je biološki manja verovatnoća da će se razviti celulit, jer imaju jače vlaknasto tkivo, što otežava guranje masnih ćelija prema površinskim slojevima kože. Takođe, viši nivoi estrogena kod žena podstiču skladištenje masti, dok preovlađujući nivoi testosterona kod muškaraca promovišu metabolizam masti.
  3. Ishrana je drugi veliki faktor, odmah nakon genetike. Loša ishrana, bogata mastima, šećerom i/ili soli, definitivno doprinosi celulitu. Zašto? Više masti znači više masnih ćelija, što rezultira većim izgledom celulita. Fizička aktivnost može pomoći u sagorevanju viška šećera koji se pretvara u masne ćelije. Isto važi i za ishranu bogatu slanom hranom koja može zadržavati tečnost.
  4. Kreme za uklanjanje celulita “ne leče” celulit. Naučnici tvrde da kreme za lokalnu upotrebu zapravo ne čine mnogo jer se celulit sastoji od masnih ćelija koje su “zarobljene” vlaknastim trakama. Nažalost, čak ni najskuplja krema za uklanjanje celulita neće biti efikasna.
  5. Ali postoji način da se celulit smanji. Dobre vesti su da, iako ne možete u potpunosti da eliminišete celulit, možete smanjiti njegov izgled smanjenjem ukupne količine telesne masti. Rad na mišićima donjeg dela tela iz svakog ugla, smanjenje zaliha masti i nadoknađivanje izgubljenog mišićnog tkiva može doprineti da to područje izgleda glatko i zategnuto. Fizička aktivnost, kao i uravnotežena ishrana, mogu biti ključni u postizanju ovog cilja.

Preporučujemo