Život zna da bude jako nepredvidiv i da nas uvijek udari tamo gdje i najviše boli. Kada um*e mlada osoba, a pri tom nema ni punih 18 godina, to je za porodice te osobe i sve koji su je poznavali nemjerljiva tuga i bol. Ipak, jedna romska porodica nije željela da dozvoli da ih to zaustavi, pa su odlučili na groblju organizovati proslavu punoljetstva.

Naime, radi se o Aleksandru Radosavljeviću, koji je rođen 2004. godine,a život je izgubio kada je imao 17. godina. Snimak sa društvene mreže Tik Tok postao je viralan, a ako je suditi po komentarima korisnici društvenih mreža mahom su bili zgroženi ovim činom.

Pokojnik progovorio iz sanduka!
„Ja ovo ne razumem”, „Ne znam da li da plačem ili da se smejem”, „A muzika?”… a bilo je i onih koji su pisali kako u nekim djelovima Srbije ipak vladaju ovakvi običaji i da na taj način porodice odaju počast preminulom članu.

Proslava punoljetstva umrloj osobi na groblju nije dio romske kulture i običaja, izjavila je za domaće medije Emina Nikolić, aktivistkinja Obrazovno kulturne zajednice Roma iz Kragujevca.


– To nije i nikako ne sme da se prikaže kao romski običaj. Tradicija kod Roma je veoma važna, dugo su na ovom prostoru i većina njih poštuje i vrednuje običaje sredine gde živi. Kad su u pitanju Romi pravoslavne i muslimanske veroispovesti, zadržani su neki običaji ili kako mi kažemo, siklipe vezani za svadbe i sahrane, ali proslava 18. rođendana na groblju sigurno nije deo njih, ovaj događaj me podseća na crnu svadbu iz Vlaškog kraja – rekla je Nikolićeva.

Članovi porodice pokojnog Aleksandra odlučili su da iznesu na groblje bogatu trpezu, koja je ličila na švedski sto, sa tortom i svječicama,a mermernu ploču su odlučili da ukrase balonima sa brojem 18. Jedna od prisutnih, pretpostavlja se da je majka, je sve snimila i fotografisala, te putem video-poziva nekome sve prenosila. Neki su ovaj događaj iskoristili i za crni humor i pokojniku poželjeli da je živ i zdrav.


Kako se saznaje, radi se o jednoj romskoj porodici iz Ljubića.

– Ne daj Bože nikome ovo što se njima desilo. Ali, zaista ne znam da li je reč o običajima ili želji porodice da na takav način obeleži punoletstvo. Ja za to nisam nikad pre čuo. Doduše, nedavno je jedan naš muzičar ostavo amanet da ga isprate uz muziku, i ispoštovali su ga. Izgledalo je kao da ga žene, a ne sahranjuju – rekao je jedan od komšija Radosavljevića, koji je želeo da ostane anoniman.

Preporučujemo