Toma Zdravković je legendarni pjevač narodne muzike a njegovi hitovi su i danas slušani i pjevaju se u svakoj prilici. Svi koji su ga poznavali se slažu da je bio pravi boem a nešto više o njegovom životu je publika imala priliku saznati u filmu Toma koji je režirao Dragan Bjelogrlić i koji je bio najgledniji u cijeloj regiji prije skoro dvije godine.

Toma je u svojim pjesmama opjevao mnogo žena među kojima se najpoznatije Danka, Branka, Nada, Jelena, Mirjana, Marta, Jasmina i druge a malo je poznato da je on svoju najtužniju pjesmu posvetio jednoj djevojci po imenu Slavica u koj je bio jako zaljubljen. Ovu pjesmu je napisao sam Toma i otpjevao je samo jednom i zove se Buket bijelih ruža a posvećena je ženi plave kose i očiju.

Ova pjesma krije jednu jezivu priču a radi se o Tominoj ljubavi koja je preminula kada je imala samo 20 godina. On je u to vrijeme kada je upoznao Slavicu pjevao u tuzlasnkom hotelu Bristol i zaljubio se u nju prvi put kada je vidio. On je Slavicu ludo volio i želio je i da je oženi ali je onda našao njen dnevnik i pročitao ga i saznao da je ona bila intimna sa drugim muškarcima što je za pjevača bio šok.

Iako su se jako voljeli Toma i Slavica us se često svađali i raskidali da bi se ponovo pomirili i tako u krug. Toma je bio na turneji po Crnoj Gori 1963. godinekada mu je stigao telegram u kojem je pisalo da je Slavica u bolnici i da je bolest neizlječiva te da želi da ga vidi. Ostatak pročitajte ovdje.

Oglasi - Advertisement