Nakon iznimno dugotrajnog suđenja koje je trajalo čak 13 dana, mladić Conor Gibson, star 21 godinu, suočio se s pravdom u srpnju. Na sudu je proglašen krivim za gnusni seksualni napad na vlastitu sestru Amber, koja je tada imala samo 16 godina. Ovaj okrutni događaj odigrao se u šumi u blizini Hamiltona, u Južnom Lanarkshireu, Velika Britanija, dana 26. studenog 2021. Gibson je osramotio ljudsku moralnost, odjevši Amber i nanoseći joj teške ozljede po glavi i tijelu s nevjerojatnom brutalnošću. Nakon toga, pokušao ju je zadaviti, izražavajući namjeru zastrašujućeg iskorištavanja. Njezino mrtvo tijelo pronađeno je u srcu grada, u Kadzovom Glen parku, dva dana nakon ovog zastrašujućeg incidenta.

Zasluženo, Gibsonova kazna uključivala je izdržavanje zatvorske kazne od najmanje 22 godine. No, nesreća nije zadesila samo Amber. Još jedan muškarac, identificiran kao Stephen Corrigan, dobio je kaznu od devet godina zatvora zbog svoje uloge u ovom strašnom događaju. Corrigan je pronašao tijelo nesretne Amber i kasnije ga sakrio nakon što ju je neprimjereno dodirnuo.Medijski izvještaji sugeriraju da je Gibson, dan prije svojeg uhićenja 1. prosinca 2021., na Facebooku objavio emotivno iskazivanje ljubavi prema svojoj sestri, rekavši: “Amber, tvoj duh će slobodno letjeti visoko do vječnosti. Svi ćemo te duboko pamtiti, osobito ja. Volim te.”

Tijekom sudskog procesa, forenzički patolozi su dali svjedočanstvo o okrutnom stanju Amber, koja je postala žrtvom seksualnog napada. Njezin nos je bio slomljen, a stravično je umrla od zadavljenja i kompresije vrata. Sudac Lord Mulholland, obrativši se Corriganu, izrazio je duboki gnušanje prema njegovim djelima, nazivajući ih “čistim zlom”. Umjesto da odmah kontaktira hitnu službu, Corrigan je pokušao sakriti tijelo Amber i neprimjereno se ponašao prema njemu.Poruka Zemine Suljanović iz Velike Kladuše jasno izražava njezinu predanost pravdi i otvorenu želju da podijeli svoju tešku priču. Ona je izjavila: “Pravda možda ide sporo, ali dostižna je. Nakon 45 godina, odlučila sam napokon progovoriti.” Njezina knjiga, nazvana “Tkaljo moja tiha”, ima za cilj pružiti podršku svim ženama koje su pretrpjele slična iskustva i pružiti utjehu svim žrtvama nasilja putem umjetničke proze.

Zemina je odlučila podijeliti priču o životu svoje biološke majke, uključujući vlastitu odrastajuću borbu i bolnu istinu koju je naposljetku otkrila o tragičnoj sudbini svoje majke. Njoj je trebalo punih 45 godina da napokon progovori o ovoj životnoj borbi. U svojoj knjizi, Zemina objašnjava kako su oni koji su povrijedili njezinu obitelj ulazili u njezin dom, tražeći ispriku i odvraćajući odgovornost. Kroz svoje djelo, nazvano “Tkaljo moja tiha”, Zemina želi da se odgovorni suoče s osjećajem krivnje, a to se dogodilo nakon što je knjiga promovirana i mediji su izvještavali o njoj. Neki su ljudi čak fizički reagirali na njezino izlaganje, dok su drugi tražili oprost na vratima njezina doma, no isto tako su pokušavali prebaciti krivicu na druge.Ova priča otkriva mnoge složene i bolne aspekte ljudske prirode, pravde i iskustva žrtava nasilja.

Preporučujemo